history of the club

Az egri vizes sportok, így a vízilabda születésének dátuma 1910. Ekkor rendezték az első hivatalos úszóversenyt a volt érseki fürdőben.

A Főreáliskola – a mai Dobó István Gimnázium – Testgyakorló Körének diákjai voltak az “egri elsők”. Két évvel később megalakult az Egri Torna Egyesület úszószakosztálya, ahol a Miskolcról érkezett tisztviselő, Mezei Miklós oktatta az egrieket az úszásra és a vízipólóra.

eger-verseny-uszoda-verseny-

 

Még abban az évben, 1912-ben sor került az első Egerben játszott vízilabda mérkőzésre! A vendég Miskolci Athleta Kör két csapatának bemutató találkozóján találkoztak az egriek először ezzel a labdajátékkal.Az úszók körében hamar népszerűvé vált ez az új játék, így az edzések után mindig előkerült a labda is. 1914-ben ismét a MAK úszói vendégeskedtek Egerben, ahol ezúttal már az ETE csapatával csaptak össze. A találkozót a miskolciak nyertek 5-3-ra.

1920. május 30-án alakult a korszak másik meghatározó egri egylete, a MOVE Egri SE (MESE). 1945-ig ez a két csapat jelentette azt a vízilabdás bázist, amelyre ma már büszkén nézhetünk vissza. Vidéki viszonylatban az eredményességet tekintve mindig négy várost emelnek ki. A három “Sz” (Szolnok, Szeged, Szentes), vagyis a három alföldi pólós fellegvár mellett az egy “E” Egert jelöli.

Az önálló vízilabda klub 2001 januárjában jött létre UPC-Egri VK néven. A jelenleg is működő Egri Vízilabda Klub (EVK) 2001. július 17-én alakult.  A későbbiekben a szponzoroktól függően más és más elnevezés alatt szerepelt, illetve szerepel a felnőtt férfi csapat a honi bajnokság legmagasabb osztályában.

2001. Október 31. – ZF Hungária Egri VK
2004. Június 2. – Brendon-ZF-Eger
2005. Augusztus 31. – Brendon-Fenstherm-ZF-Eger
2007. Július 1. – ZF-Eger

Kövess minket Instagramon

ÍRJON NEKÜNK

0

Start typing and press Enter to search