A jelen és a jövő

Fiatal kora ellenére rendkívül céltudatos játékost ismerhettünk meg beszélgetésünk során. Szerényen nyilatkozott eddigi sikereiről, álmairól, illetve arról, hogy hogyan építi karrierjét. Vízilabdás berkekben úgy vélekednek, hogy minden megvan benne ahhoz, hogy akár a sport új “Dumija” lehessen. Ismerjék meg ifjú titánunkat, Baksa Benedeket.


– Isten hozott nálunk Beni!

– Azt hiszem, hogy ebben az “Isten hozottban” minden benne van. A fővárosból érkeztem ide, nem volt egyszerű a vidékre költőzés, voltak bennem azért kérdőjelek. Döbbenetes volt, hogy az első pillanattól kezdve úgy kezeltek a városban és a klubnál, mintha már ezer éve itt élnék és a klub neveltje lennék. Óriási lépés ez az én életemben.

– Eger mindig is a vízilabda egyik bölcsője volt. Neked milyen kötődésed, illetve emléked van ami ide köthető?

– Nálam is érvényét nyeri az a gondolat, hogy a sors valóban kifürkészhetetlen és képes hihetetlen dolgokat produkálni. Őszintén szólva már születésemkor “megpecsételődött” a sorsom, hiszen az Egri Csillagokban volt egy Baksa Benedek nevű várvédő, róla neveztek el a szüleim. Ezen felül az első élvonalbeli találkozómat és gólomat is új csapatom ellen szereztem meg. Amit még kiemelnék az az, hogy hozzávetőlegesen nyolc éve játszottam a Bárány Uszodában utoljára, így az is nagy élmény volt, amikor a megújult létesítménybe beléptem.

– Elkezdődött a szezon, így saját bőrödön is megtapasztalhatod az egri szurkolók szeretetét. Milyen érzés volt?

– Egy találkozón már túl vagyunk itthon, így belekóstolhattam, hazai játékosként mit is jelent itt medencébe ugrani. Egy szóval elmondva: zseniális. Az itt tapasztalható atmoszfére tényleg egyedülálló. A nagy Eger mérkőzésein nőttem fel, már akkor csodálatos volt látni és hallani ami itt volt hétről hétre.

– Mesélj arról, hogy miért döntöttél a váltás mellett?

– Gyarkorlatilag az egész pályafutámsomat az előző csapatomnál töltöttem. Rengeteget kaptam az UVSE-ben, nem is tudom könnyen összefoglalni. Ami biztos, hogy amellett, hogy komoly képzés folyt szakmailag, emberileg is fejlődhettem. Ezek mellett azonban éreztem, hogy lépnem kell. Új városra, új csapatra és új impulzusokra volt szükségem. Őszintén mondhatom, hogy a lehető legjobb helyen vagyok!

– Hogyan fogadtak a társak?
– Az igazat megvallva, kicsit izgultam, hogy milyen érzés lesz megérkezni. Jó, hogy nem csak egyedül igazoltam ide most, így könyebb volt nekem is.  Az aranygeneráció miatt kezdtem el pólózni, a sapkaválasztásom is oda köthető. Pédaképem miatt került anno hozzám a hatos, aki nem volt más, mint jelenlegi csapattársam, Hosnyánszky Norbert. Hihetelten példaképekkel, legendákkal, nagy játékosokkal együtt gyakorolni nap mint nap. Remek a közösség, már most itthon érzem magam mind a vízben, mind pedig azon kívül. Az, hogy viselhetem ezt a címert, az órisái motívációt jelent nekem.

– Ha már olimpiai aranyérmek, Egerben is van jelenleg hét: Hosi, Biros Péter és Szécsi Zoltán révén. Azonban neked is volt egy legendás ikonod az UVSE-ben…

– Nem titok, Benedek Tiborról van szó. Három éven keresztül foglalkozott velem. Nem csak a vízben, hanem azon kívül is óriási példakép nekem. Megtanította, hogy miként kell éretten viselkedni, ezen kívül a sport minden elemével tisztában van. Kevés olyan ember van, aki többet tudna nála. Megadatott, hogy az utolsó mérkőzés után vízbe lökhettem, ami örök emlék marad számomra. Az ifi arany megkoronázta a közös munkát.

– Célok tekintetében miket fogalmaztál meg magadnak?

– Az ember akkor lesz sikeres, ha folyamatosan komoly álmok vezérlik. Nem elégszek meg soha azzal amit elértem, folyamatosan többre és többre törekszem. Legutóbb amikor háton úsztam a Bitskeyben és megpillantottam a zászlókat, akkor elkezdtem ábrándozni. Elképzeltem, hogy egy olyan zászló is felkerül, amiben komoly részt vállalok. Idén három fronton lesz erre lehetőségünk, úgy kell teljesíteni, hogy a végsőkig legyen erre esélyünk. A válogatottban az utolsó utánpótlás tornám következik, onnnatól pedig azért küzdök majd, hogy akár egy edzés erejére is, de ott lehessek a felnőtt nemzeti csapattal. Azért dolgozok hétről hétre, hogy mindenhol megkapjam a lehetőséget, és komoly sikereket érhessünk el mind klubszinten, mind pedig a válogatottal.

(FOTO: Lénárt Márton)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez