Az “aranyos” Tymcyna Máté

A nyár során beérett egy generáció. Az a korosztály lett Európa-bajnok Bulgáriában, akik már a jelenkor remek lehetőségei által  pallérozódtak Magyarországon. Az Egri Vízilabda Klub büszkeségével és nagy reménységével, az aranyérmes Tymcyna Mátével készítettünk interjút a Burgaszban történtekről, álmairól és természetesen vízilabdás életéről.


– Kezdjük rögtön azzal: hogyan tudja meg egy játékos, hogy kerettag a válogatottban?

– Hozzávetőlegesen húsz játékos kapott lehetőséget egy egyhetes edzőtáborban, ahol folyamatosan szűkítették a létszámot. Ezt követetett egy torna, ahol még egy bővebb kerettel szerepeltünk. Szentesen tudtuk meg ezek után, hogy kik szereplnek a végleges névsorban. Az Európa-bajnokságot még megelőzött egy Nápolyban megredezett kupa, ahonnan aranyéremmel tértünk haza. Budapesten még volt három napunk a lehető legjobban összecsiszolódni, majd indultunk Bulgáriába.

– Milyen emlékezetes pillanatokat tudsz felidézni Burgaszból?

– Elsőként a szerbek elleni diadalt emelném ki. Alapvetően a magyar-szerb vízilabda ütközeteknek óriási hagyománya van a világon, ezt igazolta a mi találkozónk is. Óriási küzdelem, hatalmas csata zajlott a vízben. A győzelem után hihetetlenül boldogok voltunk, hiszen volt miért törlesztenünk nekik. Természetesen a döntő is örök emlék marad, ahol nagyon magabiztosan pólóztunk. A legfontosabb az, hogy aranyérmesek lettünk, de a fináléban szerezett két gólomnak is nagyon örültem.

– Milyen volt a csapaton belüli hangulat?

– Röviden azt tudom mondani, hogy ennél jobb nem is lehetne. Szerencsére nagyon szeretjük egymást a társakkal a vízben és azon kívül is. Jó így harcolni, talán ezért is van könyebb dolgunk a többi csapattal szemben.

– Ez a siker mit adott neked?

– Leginkább önbizalmat, hiszen ez egy nagyon fontos visszacsatolás számomra. Egy ilyen érem igazolja, hogy van értelme annak, amit csinálok. Még keményebb munkára sarkall, bízom benne, hogy jövőbeni karrierem során lesz még ilyen örömben részem. A válogatott tekintetében pedig kitűzött célom, hogy a jövő évi világbajokságon is ott lehessek.

– Mennyit kell dogloznia egy ilyen fiatal játékosnak, hogy ehhez fogható eredményeket érjen el?

– Rengeteg edzés jellemzi a mindennapokat. Fontos, hogy taktikailag, mentálisan és fizikálisan is jó állapotban legyünk. Redkívül sok áldozattal jár ha az ember ilyen életet választ, de a szüleim erőn felül is megtesznek mindent, hogy támogassanak engem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért.

– Tymcyna Máté milyen jövőbeni karrierről álmodik?

– Klubszinten és a válogatottakban is minél jobban szeretnék szerepelni. Fontos, hogy lépésről lépésre tudjak haladni, ezért dolgozok nap mint nap. Bízom benne, hogy egyszer eljön az az idő, hogy olimpiai kerettag leszek. Az egri csapatban szeretnék majd meghatározó játékossá válni. Arra vágyom, hogy bajnoki címekért küzdjünk majd!

Fotó: waterpolo.hu

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez