„A profi sport alapvető eleme az erőnlét”

El sem tudjuk képzelni azt, hogy egy-egy teljesítmény mögött micsoda munka van. Az élsport elvárja, hogy a legjobb állapotban ugorjanak medencébe a játékosok. Az egri vízilabda életében sok minden történt 2005 óta, azonban az erőnléti edző személye nem változott. Eddigi tapasztalatairól, munkájáról és a csapatok állapotáról beszélgettünk Major Attilával.


– Pontosan hogyan lehet bemutatni a te mindennapjaidat?

– Két részre osztanám a feladataimat. Egyrészt felmérem a játékoksok állapotát, amihez alakítom mindig a munkát. Másrészt pedig koordinálom és vezénylem az erőnléti edzéseket. Nagyon fontos, hogy már nem csak a férfiaknál, hanem a nőknél és az utánpótlás gárdáknál is tevékenykedek.

– Mennyire fontos, hogy fizikálisan is tökéletes szinten legyenek a pólósok?

– A profi sport alapvető eleme az erőnlét. Ha megnézzük az élsportokat, mindenhol rájöttek már, hogy kondíció nélkül nem tudnak komoly szinten versenyezni. A vízilabda tekintetében ez hatványozottan igaz, hiszen egy idegen közegben (víz – szerk.) kell helytállni. Azon dolgozunk napról napra, hogy ezen a téren se legyenek hiányosságok.

– Hogyan lehet elképzelni a konditermes tréningeket?

– Mint minden eleme a befektetett munkának, úgy ez is teljesen időszak függő. Most az alapozás napjait éljük, ilyenkor sokkal melósabbak a napok. Heti öt erőnléti edzést teljesítenek a játékosok, természetesen más-más intenzitással. A szezon rendkívül sűrű, olyankor a szinten tartás mellett sokszor a rehabilitáció és a túlélés a legfontosabb. Próbáljuk teljes egészében kiegészíteni a vízimunkát, illetve megteremteni azt, hogy a lehető legkevesebb sérülés történjen.

– Remek körülmények között tudtok dolgozni a Bárány Uszodában. Ez fejlődést is eredményez?

– Ez nem is kérdés. Nagyon fontos volt már ez, hogy a két felnőtt csapat mellett az utánpótlásnak is lehetőségeket tudjunk biztosítani. Úgy gondolom, hogy kevés hely van a világon, ahol ezek a feltétetlek adottak a legkisebbektől a felnőttekig.

– Miben tudod mérni a célok teljesülését?

– A vízben ez elég egyértelmű. Folyamatosan egyeztetek az edzőkkel, tökéletes összhangban tudunk dolgozni. A visszacsatolást a játékosoktól is megkapjuk, így van lehetőségünk arra, hogy bármikor, specifikusan változtassunk egy-egy vízilabdázó programján.

– Milyen jövőévi csapatot látsz most?

– Nagyon pozitív vagyok a jelenlegi felállással kapcsolatban. Fiatal, motivált és melós srácok érkeztek. Nagyon céltudatos játékosokat látok. Abban bízom, hogy ez eredményekkel is párosul majd. Reményeim szerint sikeres év előtt állunk minden fronton.

Fotó: Lénárt Márton

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez