Egy költözés margójára

Nyár van, vége a bajnokságoknak. A laikus ember azt gondolná, hogy az egri medencék megpihennek, egy ideig nem látnak labdát a kapuk, az öltözők is üresen állnak.  A valóság ezzel szemben az, hogy a “nyitott uszi” úgy él, mint fénykorában, hiszen újra birtokba vették az utánpótlás játékosok. Kis Szabó Ervinnel, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető-igazgatójával beszélgettünk arról, hogy a Bárány Uszoda mit is jelent valójában ennek a sportágnak.


– Kezdjük rögtön azzal: miért ennyire különleges hely a Bárány Uszoda?

– Az egri vízilabda bölcsőjéről beszélünk. Évről évre rengeteg gyermek pallérozódott a régi nyitott uszodában, fogalmazhatunk úgy is, hogy a második otthonuk volt. Rendkívüli hangulat uralkodott itt, jómagam is itt tanultam meg úszni. Emlékszem micsoda lábtenisz meccseket játszottunk, milyen hangulatú mérkőzéseken tomboltunk. Talán át sem lehet ilyen egyszerűen adni ezt, azonban az biztos: sokkal több volt ez mint egy egyszerű uszoda.

– Mielőtt az új létesítményről és a költözésről beszélnénk, megkerülhetetlenek azok a történetek amik már-már legendaként ismertek a városban. 

– Valóban így van, vannak érdekes és emlékezetes emlékeim nekem is. Történt egyszer, hogy egy teltházas OB I-es mérkőzésen Pócsik Dénes öblös hangjától zengett a Gólya utca. Hangosan irányított a partról csapatát, majd egy támadás során Hadobás Gyulának kiabált: “Passzolj, passzolj Gyula!” Ezt a Gyula megunta, majd kipasszolta a labdát a vezetőedzőhöz. Aki ott volt, soha nem felejti. Ilyen sztori az is, amikor egy nagyszabású nemzetközi tornát rendeztek a városban, melyre a magyar, jugoszláv, szovjet és amerikai válogatott érkezett. Ennyi csapatra szépen be voltak osztva az edzések időpontjai, azonban az USA már egy órás csúszásban volt. Kiderült, hogy addig nem akartak medencébe ugrani, ameddig nem mutatják meg nekik, hogy hol van a vízforgató. Nehezen hitték el, hogy forrás táplálja tiszta vízzel minden egyes nap.

– Ha már teltházas mérkőzés. Lehetséges ez újra?

– Természetesen. A medencét már hitelesítették, így bármikor lehet itt első osztályú találkozót rendezni. Ettől függetlenül el kell mondanunk, hogy a Lillafüredi Ásványvíz Kupán a régi idők hangulatát idézték a kilátogatók. A tornán tele voltak a lelátók, elképesztő élményben volt a gyerekeknek része. Kicsit mi is nosztalgikus hangulatba kerültünk…

– Annak aki ennyi időt töltött a lebontott Bárányban, nem nehéz megszokni az újat?

– Minden változás nehézségekkel is jár. Rengeteg emlék, élmény, történet kötötte oda az embereket, így bármennyire is szükségszerű és indokolt volt ez a lépés, azért a bontás pillanatai szívbemarkolóak voltak. Erre példa Tóth Kálmán, aki ezekben a napokban a bontás környékére sem volt hajlandó menni, annyira megviselte. Ettől függetlenül az átadás után örömmel vette birtokba mindenki ezt a fantasztikus, valódi 21. századi komplexumot.

– Mit jelent az, hogy 21. századi?

– Minden egy helyen megtalálható, ami a fejlődéshez szükséges. Az egyik legfontosabb, hogy Major Attila vezetésével a mai világ elvárásainak megfelelő konditerem és edzéslehetőség áll az összes korosztály rendelkezésére. Komfortos öltözők, lelátó, kiszolgáló létesítmény, irodák és még sorolhatnám, hogy mik épültek. Érdemes ellátogatni és megnézni, hiszen joggal mondhatjuk, hogy városunk ékköve lett.

– Kis Szabó Ervinnek mit jelent ez a hely, mit jelent az egri vízilabda?

–  Nagyon büszke vagyok, hogy a régi legendákkal mindig  jó kapcsolatot ápoltam. Igazi barátságok, egy életre szóló kapcsolatok alakultak ki. Büszke vagyok arra is, hogy egy háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán felkért közvetlen munkatársának. Talán most mondhatom, hogy beérett munkám ezzel. Ha belegondolok, a hetvenes évek közepétől kevés olyan vízilabda mérkőzést játszottak Egerben amit nem láttam személyesen. Gimnazistaként ott voltam az első Magyar Kupa győzelemnél, rengeteg nagy játékost láthattam élőben. Voltam egy rövid ideig a klub elnöke, illetve hosszabb ideig sajtófőnöke is. Az egész életemet meghatározta ez, azonban az, hogy most ügyvezető-igazgató lehetek, az megkoronázta a vízilabda iránt érzett szerelmemet.

– Hogyan telik a nyár, milyen feladatokat kell ilyenkor ellátni?

– Aki ismer minket az tudja, hogy sosincs megállás. A nyári időszak a költözés mellett az adminisztrációs feladatokról szólnak. Elő kell készítenünk a következő szezonra a csapatainkat, ezen kívül a nyári utánpótlás tornákat is menedzselni kell. Kevés pihenő jut a felnőtt játékosoknak, hiszen most korábban kezdődik majd a bajnokság. Az új igazolásokat egy sajtótájékoztató keretein belül mutatjuk majd be, nagyon várjuk őket. Véleményem szerint nagyon jól tudtunk erősíteni, sikeres szezonban bízok!

Fotó: Komka Péter (MTI)

 

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez