Akik a szívükkel gondolkodnak…

 

Nem a legideálisabb pillanatban vette át az Egri Vízilabda Klub irányítását Szécsi Zoltán. A korábbi háromszoros olimpiai bajnoknak pont azon a napon szavazott bizalmat a közgyűlés, amikor elkezdődött a 2018-2019-es szezon. Adva voltak a csapatok, akár a férfi, akár a női keretek változtatására már nem volt lehetőség. Az ilyen váltással járó sűrű teendők mellett mennyi idő jutott a személyi összetételekre? Hogyan értékeli csapataink szereplését? Erről beszélgettünk először is a női csapatunk kapcsán, amelyben a klubelnök már a jövőt is érinti.


Mind a férfi-, mind a női csapatunkkal sikerült azonosulnom – mondta. Természetesen a napi teendők mellett a legfontosabb az volt, hogy megismerjem a munkájukat. Sőt a hölgyeknél nem egy esetben a személyeket is. A válogatottakkal, a rutinosnak számító játékosokkal képben voltam, viszont az egész mezőnyt nem láttam át. Tanulnom kellett, ami egy kis időbe telt. Láttam az első edzőmeccset a BVSC ellen, amikor egy kicsit megijedtem, mert óriási zakót kaptunk. Aztán azonban gyorsan kiegyenesedtek a dolgok.

-A nőkre jellemző hullámzó teljesítményt követően viszont nem egyszer kifejezetten élvezetes, izgalmas és nem utolsó sorban eredményes vízilabdát láthattunk a lányoktól.

-Ez igaz, stabilan indultunk, s ez tartott egészen a Fradi elleni mérkőzésig. Azt a lécet azonban nem sikerült átugraniuk, pedig meg volt rá a lehetőségünk.

-Biros Péter utalt rá a szezonértékelő beszélgetésünk során, hogy ezt követően előjöttek a belső feszültségek.

-Sajnos ez január elején történt. Már korábban is kaptam jelzéseket, hogy vannak olyan személyek a csapatban, akik megbontják a csapategységet. Akkor eltávolítottam egy játékost, ideiglenesen az ifjúsági csapathoz irányítottam. A csapattársai többségének a kérésére később visszatért, s mint utóbb kiderült ez volt a legnagyobb hiba. A következmény az lett, hogy ezzel a döntéssel az addigi csapatkapitány, Somhegyi Noémi végképp nem tudott azonosulni és abbahagyta a vízilabdát. Kár érte, mert bebizonyosodott, hogy Biros Péternek teljesen igaza volt, amikor a szóban forgó játékosában, – Miklós Rékáról van szó -, megingott a bizalma. Következtek ugyanis a Szeged elleni mérkőzések, és kiderült, hogy ezekkel egy időpontban a Szegedbe való igazolásáról tárgyal Miklós Rékán kívül Hlengiwe is. Ráadásul mindezt úgy, hogy neki még egy évig élő szerződése volt velünk. Ezt eléggé aggályosnak ítéltem, ízléstelennek és etikátlannak tartottam. Ez volt a lelki pokol, amiből nem kis kálvária lett. Ráadásul Szilágyi Dorottya piroslapja miatt egy meccses eltiltást kapott, amiből technikai okok miatt kettő lett. Ennek az volt a következménye, hogy Szegeden ötméteresekkel kikaptunk. Aztán a visszavágón már helyre állt a rend, akkor már Dorka játszhatott és klasszisának megfelelően el is döntötte a mérkőzést.

-Kényszer szülte az ifik szerepeltetését, de remekül helyt álltak…

-Szerencsére Biros Péter gyorsan úrrá lett a helyzeten. Mint a nő szakág vezetője ismerte jól a fiatalokat. Tudta, hogy bátran „mély vízbe” dobhatja őket. Felértékelődött az is, hogy elindultak az OB-I-B-s bajnokságban, ahol remekül szerepeltek. Tudtuk, hogy Kékesi Bori csak a szezon első felében áll rendelkezésünkre, mert utána már az amerikai egyetemen kell jelentkeznie, hogy megkezdhesse tanulmányait. Már ez érzékeny veszteség volt, át kellett szervezni a csapatot. Aztán Somhegyi kiválásával megint megoldást kellett találni. Péter jól nyúlt a fiatalokhoz, Szilágyi Dorka pedig valódi vezér volt. Stílusa, saját játéka lett a csapatnak, s magabiztosan lépdeltek előre. A Szentest, az ötödik helyért lejátszott helyosztó mérkőzéseken kétséget kizáró módon utasítottuk magunk mögé.

-Az elmúlt szezonhoz képest, még ilyen körülmények között is egy helyet előrelépett a csapat…

-Ez igaz. Összességében ez volt a realitás. Bár, ha a lányok elhiszik, hogy képesek egy kis bravúrra, lehetett volna ez még jobb is. Sajnos azonban kiütközött a rutintalanság, a türelmetlenség, nem érezték azt, ami egyébként kívülről látszott, hogy mennyit fejlődtek.

-Mit hozhat a jövő?

-Az ötödik helyezéssel nem könnyítették meg a dolgomat a következő szezon csapatának a kialakításában. Mindenesetre a legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy a női csapatunk ikonját, Szilágyi Dorkát sikerült megtartanunk. A legnagyobb értékünk, aki a női csapatunk mellett dolgozó édesapja segítségével és Biros Péter remek szakmai munkájának köszönhetően töretlenül fejlődik. Így nem marad vezér nélkül jövőre sem a csapat Egy kérdőjel van még és összeáll a következő szezon kerete. Méghozzá bátran mondhatom, hogy az elmúlt évek legerősebb egri csapata veszi fel a következő bajnokság küzdelmeit, éremesélyesként.

-Összességében elmondhatjuk, hogy nem minden tanulság nélküli volt női csapatunk elmúlt idénybeli szereplése…

-Én magam is sokat tanultam a női mezőnyről. Kiderült számomra, hogy a pletykákat azonnal kezelni kell. Félre kell tenni az érzelmeket, még ha nőkről van is szó. Mert amíg a férfi az agyával, addig a nő inkább a szívével gondolkodik…

 

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez