Előny a Szolnoknál

Három negyedig minden esélye megvolt a ZF-Eger férfi csapatának arra, hogy idegenben is megnyerje a Szolnoki Dózsa elleni bronzcsata első felvonását, a végjátékot azonban a hazai együttes bírta jobban. Elkeseredni azonban nem kell, hazai környezetben lehet egyenlíteni.  


A vízilabda szerelemeseinek mindig kihagyhatatlan csemegét, valódi sportélményt jelent, amikor a Szolnoki Dózsa és a ZF-Eger találkozik. Még inkább így van ez, ha a két rivális kimondottan nagy tétért – jelen esetben a bajnoki bronzéremért – ugrik a medencébe. A versenykiírás értelmében a harmadik helyért két győztes meccsig játszanak a csapatok a bajnokságban, a bronzcsata első felvonását Szolnokon rendezték pénteken, igencsak nagy érdeklődés, mintegy háromnegyed ház előtt. Egyperces gyászszünettel kezdődött a találkozó, amely a sikeres labdaelhozást követően az egriek számára indult jobban: nem telt el negyven másodperc a negyedből, amikor Sánta Dániel közelről megszerezte a vezetést csapatának. 0–1. A Szolnok ezután egymás után két támadást is elrontott, de sajnos válaszul nem sikerült újabb gólokat szerezni, így Dorde Lazic góljával viszonylag gyorsan egalizált a hazai együttes. 1–1. Egy perccel később ismét örülhetett a Vízilabda Aréna közönsége, Angyal Dániel lövése után már a Zivko Gocsics csapatánál volt az előny. 2–1. Az egriek vezetőedzője, Dabrowski Norbert időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat a negyed utolsó három percére, és ez jó döntésnek bizonyult, merthogy Angelosz Vlahopulosz egy tűpontos lövéssel a következő akcióból máris egyenlőre alakította az eredményt. 2–2. A folytatásban itt is, ott is voltak elrontott lehetőségek, mígnem 1.41-gyel a negyed vége előtt Bátori Bence három lóba után visszavette a vezetést csapatának. 3–2. Az utolsó említésre méltó akciót az Eger vezethette az első negyedben, és bár Sztrahinja Raszovics lövését még védte Nagy Viktor, Vlahopulosz bombájával szemben már tehetetlen volt. Lélektanilag fontos egri góllal zárult tehát az első negyed, amely a várakozásoknak megfelelően teljesen kiegyenlített küzdelmet (értsd: igazi vízi csatát) hozott, mondhatni lehetetlen volt előre látni, mit hoz a folytatás. 3–3.

A második negyed szolnoki labdaelhozással indult, ezt követően pedig mindkét együttes egymás után kapta az emberelőnyöket a játékvezetőktől. A jól működő védekezéseknek köszönhetően azonban ezeket a lehetőségeket a Szolnok és az Eger sem tudta kihasználni, a majdnem háromperces gólcsendet végül a hazaiak törték meg a negyedben Anrija Prlainovics révén. 4–3. A negyed hajrájában több vitatott ítélet borzolta a kedélyeket, hol a szolnokiak, hol az egriek kifogásoltak valamit. A feszült pillanatokból egyik fél sem jött ki igazán jól, mindkét csapat – amellett, hogy védekezésben remekelt – elég sokat hibázott támadásban, miközben Nagy Viktor és Valics Bence is bemutatott nem egy bravúrt. 1.14-gyel a negyed vége előtt aztán megvillant az Eger, Nikola Murisics emberelőnyből szerezte meg az egriek negyedik gólját a találkozón. 4–4. 

A kevés gólos második negyed után a harmadikat Jansik Dávid korai emberelőnyös találata nyitotta (5–4), erre azonban gyorsan reagált Dabrowski csapata: másodpercekkel később Vlahopulosz már a harmadik gólját szerezte a meccsen, amivel újra egálra alakult a találkozó. 5–5.  Ahogy annak egy ilyen rangadón lennie kell, az izgalmak egyre inkább fokozódtak, és ez a légkör, a növekvő nyomás a legjobbakat hozta ki az egri játékosokból. Vlahopulosz továbbra is ihletett formában vízilabdázott, olyannyira, hogy 3.45-tel a negyed vége előtt megszerezte saját maga negyedik, csapata hatodik találatát is a meccsen. 5–6. A világklasszis formában vízilabdázó görög mellett nem elhanyagolható, hogy továbbra is hatékonynak bizonyult az egri védekezés, ebből pedig magától értetődően következtek az ellentámadások, amelyekből újabb gólokat lehetett volna szerezni. Kicsivel több, mint egy perc volt hátra a negyedből, amikor esélyt kapott az Eger a kétgólos vezetésre, Nagy Viktor azonban egymás után kétszer is bravúrral védett. A nagy lehetőség kimaradt, ezután pedig Prlainovics büntetőből szerzett góljával már egyenlített a Szolnok. 6–6. A harmadik negyedet összefoglalva megállapíthattuk, hogy továbbra is nagyon jól tartotta magát az Eger, és az utolsó negyed előtt minden esély megvolt arra, hogy megszerezze a mérhetetlenül értékes idegenbeli győzelmet.

A negyedik negyed szolnoki labdaelhozással indult, majd hamarosan talán először volt igazán nagy az öröm a Vízilabda Arénában – nem csoda, Kis Gábor centerből szerzett találata után ugyanis újra a vendéglátóknál volt az előny. 7–6. Mint kiderült, ez a gól egyfajta lélektani fordulópontot jelentett, annál is inkább, mert a következő elrontott egri támadás után Alekszics egy emberelőnyös szituációból újra bevette az egri kaput. 8–6. Érezhető volt, hogy a meccsen először került bajba Dabrowski csapata, vagyis a lehető legjobbkor jött Murisics, akinek a gólja még erősített valamit a megyeszékhelyi reményeken. 8–7. A következő támadásnál azonban emberelőnyt kapott a Szolnok, Alekszics újabb találata pedig azt jelentette, hogy a meccs legkritikusabb, legfontosabb szakaszában visszaállt a csapatok közötti kétgólos különbség. 9–7. A szolnoki gólra ezután nem sikerült válaszolni, sőt Bátori Bence góljával már hárommal ment a hazai együttes. 10–7. Két perc volt még hátra, amikor utolsó erőtartalékjait mozgósította az Eger, Nagy Viktor azonban bravúrt bravúrra halmozott a végjátékban. Egy gól még esetlegesen reménysugarat jelenthetett volna, ezt azonban nem sikerült megszerezni. Egy perccel a meccs vége előtt pedig már a Szolnoknál volt a labda, azaz tulajdonképpen minden eldőlt.  Újabb gól ezután már nem esett, a két győzelemig tartó párharc első meccsét a Szolnok nyerte meg. A találkozó után még az idény végén visszavonuló Kis Gábortól búcsúzott el a szolnoki közönség megható képsorokkal.


A mérkőzés jegyzőkönyve:

OB-I., férfiak, 3. helyért, 1. mérkőzés

Szolnoki Dózsa–ZF-Eger
10–7 (3–3, 1–1, 2–2, 4–1)
Szolnok, Vízilabda Aréna
V.: Várkonyi G., Homonnai D.

Szolnok: Nagy V. –, Angyal D. 1, Bátori B. 2, Szatmári K., Szeghalmi Zs., Alekszics M. 2, Raszovics V., Prlainovics A. 2, Lazic D. 1, Kis G. 1, Teleki A., Jansik D. 1, Kardos I. Edző: Zivko Gocsics

ZF-Eger: Valics B. –, Lukács D., Raszovics Sz., Avramovics M., Hosnyánszki N., Sánta D. 1, Decker Á., Magyar M., Gyárfás T., Vlahopulosz A. 4, Kürti D., Sántavy M., Biros B., Bögös Zs., Murisics N. 2 Edzők: Dabrowski Norbert, Petrovai Márton

Gól – Emberelőnyből: 5/13 ill.2/14
Gól – ötméteresből: 1/1 ill. 0/0
Kipontozódott: Angyal D., ill. Lukács D., Gyárfás T.

Mestermérleg:

Dabrowski Norbert: – Vannak az életben olyan pillanatok, amikor nem érdemes a meccsel foglalkozni, mert vannak annál sokkal fontosabb dolgok. Őszinte részvétemet szeretném kifejezni az elhunyt szolnoki szurkoló családjának. Úgy érzem, igazi prémium-vízilabdát láthattunk, amelyen sokkal több jó dolgot csináltunk, mint rosszat. Csapatom megtette, amit előzetesen elvártam tőle, sajnos ez most kevés volt. 

Zivko Gocsics: – Ahogy Norbi is mondta, igazi prémium-vízilabdát játszottak a csapatok. Mindkét csapat megküzdött, remek vízilabdát nyújtva a közönségnek. Egy kicsivel jobbak voltunk. Tudtuk, hogy az alapszakaszban játszott meccsek nem számítanak, és hogy ez már egy teljesen más meccs lesz. Gratulálok mindkét együttesnek! 

/Fotó: Fehér Anna/

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez