A Szolnokkal játszunk a harmadik helyért

Az OB-I-es bajnokság elődöntőjében ugrott medencébe a ZF-Eger férfi együttese május elsején este. Az FTC ellen ugyan előzetesen kevesebb esélyt adtak Dabrowski Norbert csapatának, ennek ellenére a meccs nagy részében végig partiban volt fővárosi ellenfelével szemben a megyeszékhelyi együttes. Különösen az első és a harmadik negyed sikerült jól, de alapvetően az egész meccsen megvoltak a helyzetek. Fájó, hogy ezek közül sok kimaradt. A teljesen kiegyenlített találkozót végül a fővárosiak nyerték és készülhetnek az OSC elleni bajnoki döntőre. Az egriek a harmadik helyért a Szolnokkal találkoznak majd. 


A találkozó előtt kellemetlen meglepetésként érkezett a hír, miszerint Nikola Murisicsnek megfájdult a válla, emiatt nem tudta vállalni a játékot. Dabrowski Norbert döntésének értelmében a montenegrói center helyett így Biros Barnabás került az FTC elleni keretbe. Sztrahinja Raszovics sikeres labdaelhozása után az egriek vezethették a meccs első támadását, és pár másodperccel később máris emberelőnyös szituációt harcolt ki a megyeszékhelyi együttes. És nem is kellett tovább várni a vezető találatra, alig 35 másodperccel a találkozó kezdése után Hosnyánszki Norbert megszerezte a vezetést csapatának. 0–1. Nem késlekedett sokáig a válasszal az FTC, a zöld-fehérek egy labdaszerzést követően Német Toni révén hamar egalizáltak. 1–1. Kimondottan jól működött az első negyedben az egriek támadó-gépezete, ezt jelzi, hogy a hazai egyenlítés után Hosnyánszki találatával megint a vendégeknél volt az előny. 1–2. Sokáig azonban megint nem lehetett örülni a vezetésnek, a következő támadásból ugyanis Nikola Jaksics másodszor is egyenlőre alakította az eredményt. 2–2. De ezen a meccsen eddig mindig, most is gyorsan reagált az Eger: Hosnyánszki kiemelkedően játszott az első negyedben, olyannyira, hogy az egriek klasszisa 2.30-cal a negyed vége előtt megszerezte saját maga és csapata harmadik találatát a meccsen. 2–3. Ezután Kállay Márk ismét kiegyenlített (3–3), majd a következő támadásnál ötméterest kapott az Eger: a megítélt büntetőt pedig Angelosz Vlahopulosz magabiztosan értékesítette, így kisebb meglepetésre megint csak a vendégeknél volt az előny. 3–4. A negyedben az utolsó szó az Fradié volt, 47 másodperccel a dudaszó előtt Aaron Younger gondoskodott arról, hogy a csapatok döntetlen állásról indítsák a második negyedet. 4–4.

Nagyon jól sikerült az első negyed az egriek számára, kiváltképp elemében volt Hosnyánszki, aki a medence minden pontjából, jobbról, balról és középről is eredményes tudott lenni a zöld-fehérek ellen. A második negyedet aztán az FTC kezdte jobban, pár másodperccel a labdaelhozás után Jaksics a találkozó folyamán először szerezte meg a vezetést a fővárosiaknak. 5–4. Ez a találat pedig fordulópontot jelentett, ezután ugyanis támadásban egyre többet rontott az Eger, ezt pedig hamarosan újabb góllal büntette meg az FTC, amely a 12. percben Pohl Zoltán lövése után már kétgólos előnynek örülhetett. 6–4. Az utolsó percben ráadásul tovább romlott az egriek helyzete, Marko Avramovics támadó hibája után ismét az FTC támadhatott, és Vámos Márton 39 másodperccel a negyed vége előtt már háromgólosra növelte csapata előnyét. 7–4. Az utolsó másodpercekben Raszovics még szépíthetett volna, de kimaradt a lehetőség, így a negyed utolsó támadását az FTC vezethette, újabb gól azonban már nem született. Egri szempontból tulajdonképpen amilyen jól sikerült az első negyed, olyan rossz volt a második. A kapu előtt túl sok lehetőséget elhibázott Dabrowski csapata, amely ezzel együtt sem játszott alárendelt szerepet a Komjádi Uszodában. A félidőben a háromgólos hazai vezetés ellenére megállapíthattuk, hogy az egriek méltó ellenfelei voltak az FTC-nek.

A harmadik negyed célja az lehetett, hogy ismét sikerüljön megtalálni azt a játékot, amelyet az első negyedben nyújtott az egri csapat. Persze ehhez volt egy-két szava az FTC-nek is, mi több, ezt a negyedet is jobban kezdték a hazaiak. A ráúszás után nem sokkal később újabb Fradi-gólnak örülhetett a Komjádi közönsége, ezúttal Kállay lőtt Valics Bence hálójába. 8–4. Hosszas egri gólszünetet tört meg aztán Sánta Dániel, aki egy emberelőnyös szituációt követően vette be az FTC kapuját, és hozta vissza a meccsbe a vendégeket. 8–5. Ezután itt is, ott is sok volt a hiba, az eladott labda, a nem befejezett támadás. Ebből pedig ezúttal az Eger jött ki sokkal jobban, már csak azért is, mert Raszovics egy távoli lövés után két gólra csökkentette a csapatok közötti különbséget. 8–6. A második negyedben az egriek éltek át nehéz pillanatokat, ezekben a percekben pedig az FTC-nek akadtak igen nagy problémái. Ezt a lélektani pillanatot pedig a lehető legjobban sikerült kihasználni, merthogy előbb Vlahopulosz büntetőből talált Vogel Soma kapujába (8–7), harminc másodperccel később pedig Gyárfás Tamás az egyenlítést jelentő gólt is megszerezte. 8–8. És ha egyszer egy üzlet beindul! Huszonhárom másodperccel a negyed vége előtt megint villant az Eger, jött Decker Ádám és láss csodát, góljával visszavette a vezetést a vendég együttes a Komjádiban. 8–9. Meseszerű harmadik negyedet láthattunk, volt Decker-csavar, hősiesen kivédekezett emberhátrányos szituációk, minden, amit egy vízilabda-meccsen el lehet képzelni.

Ezek után őrületes izgalmakat ígért az utolsó negyed, ahol ezúttal tényleg a legapróbb részletek döntöttek. Az FTC elhozta a labdát a ráúszásnál, újabb gólt azonban csaknem négy percig nem láthatott a Komjádi közönsége. Tényleg apróságok döntöttek, ami az FTC-nek kedvezett: Stefan Mitrovics gólja után már nagy volt az öröm hazai oldalon (9–9), amikor pedig egy időkérés után Slobodan Nikics ismét az FTC javára fordította a találkozó állását, már lehetett érezni, hogy a végjátékot jobban fogja bírni a hazai együttes. 10–9. Az egrieknek ezután is megvoltak a lehetőségeik, 1.37-tel a vége előtt Stefan Mitrovics révén mégis a hazaiak szereztek újabb gólt, és ezzel tulajdonképpen eldöntötték a találkozót. 11–9. 

Konklúzió, hogy a meccs összképét figyelembe véve nem érdemelt vereséget az Eger, amely végig kiváló meccset játszott egy olyan nehéz helyszínen, mint a Komjádi Uszoda. Nem elhanyagolható az sem, hogy amikor a harmadik negyedet követően még az egrieknél volt az előny, a fontos momentumokban meg-megbillent a hazai pálya. Ha valahogy, akkor így lehet veszíteni. Ha pedig Murisics ott lehetett volna a medencében, könnyen lehetett volna fordítva is…

A mérkőzés jegyzőkönyve:

OB-I., férfiak, rájátszás, elődöntő

FTC-Telekom–ZF-Eger
11–9 (4–4, 3–0, 1–5, 3–0)
Budapest, Komjádi Uszoda
V.: Rubos K., Füzesi Zs.

FTC-Telekom: Vogel S. –, Német T. 1, Kállay M. 2, Pohl Z. 1, Vámos M. 1, Mezei T., Nikics S. 1, Jaksics N. 2, Younger A. 1, Varga D., Jansik Sz., Mitrovics S. 2, Gór Nagy M., Gárdonyi A. Edzők: Katona Norbert, Nyéki Balázs

ZF-Eger: Valics B. –, Lukács D., Raszovics Sz. 1, Avramovics M., Hosnyánszki N. 3, Sánta D. 1, Decker Á. 1, Magyar M., Gyárfás T. 1, Vlahopulosz A. 2, Kürti D., Sántavy M., Biros B., Bögös Zs. Edzők: Dabrowski Norbert, Petrovai Márton

Gól – Emberelőnyből: 1/14 ill. 3/11
Gól – ötméteresből: 0/0 ill. 2/2
Kipontozódott: Pohl Z., Gór Nagy M., ill. Avramovics M., Sántavy

Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 9–0 az FTC javára

Fotó: Lénárt Márton /archív/

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez