Gyermekzsivaj a Bárányban

 

A régi Bárány Uszoda semmihez sem hasonlítható atmoszférája is felelevenedett nagycsütörtökön délután, amikor az újjávarázsolt létesítményben az első tornát rendezték meg a legfiatalabb korosztály számára. A Lillafüredi Ásványvíz Kupa első napja pontosan azt hozta, amire előzetesen is számítottunk: őszinte sportélményt, gyermekzsivajt és a négynapos hosszú hétvége előtti érezhetően felszabadult hangulatot. Így húsvét előtt ugye, hogy nem is kell ennél több


Nagycsütörtök, délután háromnegyed kettő. A gyerekek már a kezdéshez sorakoznak az új Bárány Uszodában, miközben a lelátón a szülők, barátok és a családtagok is elfoglalják a helyüket. Örömteli, hogy igencsak sokan kíváncsiak a Lillafüredi Ásványvíz Kupa első napjára, ami nemcsak a torna igényes felvezetésének köszönhető, hanem annak is, hogy jeles esemény ez a legendás sportuszoda (második) életében. Az első napon hat csapat ugrik a medencébe, és összesen 14 találkozót rendeznek. A két egri együttesen kívül az OSC, a Dunaújváros, a Szentes és a Miskolc is megtiszteli jelenlétével az utánpótlás-tornát. A fiatal korosztály mellett nagyságok is sorakoznak a medenceparton, közülük mindenekelőtt az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke, az olimpiai bajnok Szécsi Zoltán jelenléte igazi ösztönző-erő a lurkók számára.

A hivatalos megnyitón Szécsi Zoltán üdvözli a megjelenteket, valamint köszönetet mond a Lillafüredi Ásványvíznek a támogatásért. Kiemeli, hogy “végre újra gyermekzsivaly tölti meg a Bárány Uszodát, amely a jövőben méltó otthona lesz majd az egri vízilabdasport utánpótlásának.” A háromszoros olimpiai bajnok kapuslegenda honlapunknak azt mondja: – Ebben a korosztályban még tilos, hogy szakmailag értékeljük a gyerekek teljesítményét. A legfontosabb sokkal inkább az, hogy élvezzék a játékot, és megismerkedjenek a vízilabdasport, és egyáltalán az úszás alapjaival.

Kicsivel később az egyik egri csapat már az éppen névnapos Rostás Andreától kapja a hasznos utasításokat a medence széléről. Az utánpótlás-edző honlapunknak elmondja, nem szeretne senkit sem kiemelni csapatából, hiszen ez a torna egyáltalán nem az erőltetett versengésről szól, hanem valami egészen másról.

– A legfontosabb, hogy ezen a tornán a gyerekek megismerhetik egymást, és elsajátíthatják az úszás és a vízilabdasport alapismereteit. Az összetartás a másik fontos szempont, továbbá ez egy remek családi program is – mondja, hozzátéve, hogy számára egy kicsit a régi kapcsolatok ápolásáról is szól a Lillafüredi Ásványvíz Kupa. Mindenki Andi nénije ugyanis már elég régóta van a szakmában ahhoz, hogy egy ilyen tornán – ahová az ország több pontjából érkeznek csapatok – sok régi ismerőssel, baráttal is összefusson a medenceparton.

A torna első napját egy nemzetközi játékvezető, Kovács Cs. Tamás is megtiszteli jelenlétével. A fiatal bírát az egyik meccs után szólítjuk le egy villáminterjúra: – Mindig is szívesen jövök az ilyen tornákra, már csak azért is, mert szerintem az is egy játékvezető feladata, hogy amikor teheti, segítse az utánpótlást és a gyerekek fejlődését. Ez pedig egy remek rendezvény, hiszen ne felejtsük el, hogy a jövő bajnokait láthatjuk – mutatott rá.

Mostani feladatára áttérve Kovács Cs. Tamás azt mondja, nincs nehéz dolga a gyerekekkel és természetesen rugalmasan alkalmazza a szabályokat.

Miközben beszélgetünk, tekintetünkkel folyamatosan pásztázzuk a medencét, ahol megállás nélkül játszanak a csapatok. A gyerekek nagyon lelkesek, és minden egyes labdáért megküzdenek. Vannak ügyesebbek, vannak kevésbé ügyesebbek, de ebben a korban ez így van rendjén. Még lehetetlen megmondani, hogy a későbbiekben ki(k)ből válhat majd élsportoló, de honlapunknak Szécsi Zoltán mindennél jobban összefoglalja a rendezvény jelentőségét: szavai szerint a tornán résztvevő pólós-palánták közül valószínű csak kevesen futnak majd be igazán sikeres sportpályafutást, az viszont százszázalékos biztonsággal kijelenthető, hogy valamennyiből egészséges felnőtt válik majd. S aki valaha ugrott már a medencébe – akár Egerben, akár az ország más pontján – és megérezte egy uszoda öltözőjének az illatát, megerősítheti a kapuslegenda véleményét.

Ezen a tornán mindenki aranyéremben részesül. Mivel az OSC és a Miskolc csapata, csak az első nap érdekelt, ezért olyan példaképektől vehették át életük első érmét, mint Dabrowski Norbert, a ZF-Eger férfi csapatának vezetőedzője, Szilágyi Dorottya a ZF-Eger női csapatának és a magyar válogatottnak oszlopos tagja, s nem utolsó sorban a posztján a világ legjobbjánk tartott Angelos Vlachopoulos.

Az uszodából kifelé menet a holnap is medencébe ugró négy csapat játékosai azt találgatták vajon ők kiktől vehetik át érmeiket.

Hát, ezek után ki nem hagynánk a pénteki folytatást.

 

Szöveg: Tóthpál Zoltán

Fotó: Lénárt Márton

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez