Még sokat hallhatunk róluk…

 

Nem sok olyan sportág van hazánkban, amely az elmúlt évtizedekben olyan szorgalmasan termelte volna ki a fiatal tehetségeket, mint a vízilabda. Az évek telnek, az évek néha fájdalmasan gyorsan rohannak, de egy dolog a nehezebb időkben is állandó: a férfi vízilabda folyamatosan biztosítja a sportágnak az ígéretesebbnél ígéretesebb tehetségeket. Ifjú pólósaink most is hallattak magukról, legutóbb éppen az U-15-ösök, akik – két egri palánta, Biros Samu és Tymcyna Máté közreműködésével – magával értetődő természetességgel nyerték meg saját csoportukat az Európa-bajnoki-selejtezősorozatban. A fiatalok számára a következő kihívás már csakis az Eb-cím megszerzése lehet.


Március legvégén a montenegrói Podgoricában hazánk részvételével rendezték meg az U-15-ös fiú Európa-bajnokság egyik selejtezőjét. A Varga Tamás és Nádor Zsombor által vezetett magyar csapatban két Egerben pallérozódó tehetség is feltűnt: Biros Péter kisebbik fia, Samu, valamint Tymcyna Máté. A magyar együttes mintha mi sem lenne természetesebb, olyan magától értetődő egyszerűséggel nyerte meg csoportját, és ezzel biztosította a helyét az Európa-bajnokságon, amelyet majd a nyáron, Bulgáriában rendeznek meg.

Néhány nappal később pedig magunk mögött tudtuk a márciust és már áprilist írunk. Itt a tavasz, itt a boldogság, a derű ideje. Nagyon igaz lehet ez mondjuk Biros Samura és Tymcyna Mátéra, akikkel egy egri kávézóban kezdünk el beszélgetni a podgoricai élményekről, benyomásokról. Most nem mellékes a pontos dátum: április 5-e. Tudniillik Samu olimpiai bajnok édesapjának, Biros Péternek a születésnapja van. A beszélgetésünk legelején tolmácsoljuk Samunak jó kívánságainkat, majd e kör után a dolgok közepébe vágunk.

– Milyen benyomásokat szereztetek a selejtezősorozatban? – hangzik el az első kérdés, amely túlságosan is kimértnek, már-már értelmezhetetlenül hivatalosnak tűnik, de mivel igen fiatal srácokról van szó, a jelentősége egyáltalán nem elhanyagolható.

– Ezeken a meccseken elsősorban azt tapasztalhattuk meg, hogy milyen is egy Európa-bajnoki-selejtező. Nagyon jó élményeket szereztünk, egyértelmű, hogy pozitív benyomásokkal tértünk haza, egy remekül megrendezett tornáról. kezdi Tymcyna Máté, aki egyébként az interjú legaktívabb szereplője. Látszik rajta, hogy már ebben a korban is megvan benne a kellő magabiztoság, jól bánik a szavakkal. Tegyük hozzá, hogy ugyanezeket a dolgokat el lehet mondani Samuról is, aki ugyan ritkábban szól. Mindkettőjükből árad sportáguk szeretete.

Megtudjuk, hogy a magyar csapat négy mérkőzést játszott a selejtezőben, és ezek közül mindet megnyerte, vagyis százszázalékos mérleggel kvalifikálta magát az Eb-re. Oroszországot 1210-re, Törökországot 173-ra, Moldovát 204-re, zárásként pedig a házigazda Montenegrót 15-6-ra győzték le a mieink. Mint mondják, bár előzetesen a Montenegró elleni meccs tűnt a legnehezebbnek, végül mégis inkább az oroszok okozták a legtöbb fejtörést.

Az igazság az, hogy az oroszok ellen volt a legnehezebb dolgunk. Erre a meccsre nem sikerült tökéletesen felkészülnünk, ráadásul saját dolgunkat is rendesen megnehezítettük – hallhatjuk nagyon szakszerűen Mátétól. A következő csata már jóval egyértelműbben alakult, a törökök ellen nyilvánvalónak tűnt, hogy a kezdeti nehézségek után minden a helyére került:

-A meccs előtt volt egy óra videózás, de amúgy is ismertük az ellenfelet. Szerencsére az előző meccsüket sikerült rögzíteni, úgyhogy a törökök ellen már teljesen rendben fel tudtunk készülni idézi fel Samu.

Két meccs, két győzelem. Ezután a harmadik napon jöhetett az a bizonyos “kötelező házi feladat”, a gyengécske moldovai válogatott legyőzése.

-Szerencsére itt is minden hasonlóan rendben ment, mint a törökök ellen. Megvolt a videózás, és végül magabiztosan megnyertük a találkozót.

A legnagyobb megméretés elméletileg csak ezt követően, a negyedik napon következett volna. Merthogy Montenegró minden korosztályban veszélyes játékerőt képvisel a sportágban, és nincs ez másképp az U-15-ösöknél sem. Ráadásul nem voltak túl jók az előjelek, hiszen amellett, hogy a házigazda volt az ellenfél, amikor legutóbb a szerbiai Óbecsén egy felkészülési tornán találkozott egymással a két válogatott, akkor Montenegró némi meglepetésre legyőzte a mieinket. Most azonban nem volt a kérdés, a magyar fiatalok mindent beleadtak, és imponáló magabiztossággal oldották meg a feladatot.

A sikeres selejtező után ebben a kategóriában már csak egy cél lebeghet a fiatalok előtt: mégpedig az, hogy minél jobban szerepeljenek a nyári bulgáriai Európa-bajnokságon. Az álom mint azt Samutól és Mátétól megtudjuk nem is lehetne más, mint a végső győzelem.

És ha már álmok: Samunak és Máténak is szép céljai vannak a sportágban. Mindketten először a ZF-Eger férfi csapatában, majd egyszer, a világhírű Pro Reccóban játszanának legszívesebban a jövőben. És persze még egy másik álom sem hiányozhat a repertoárból, már ilyen fiatalon sem: olimpiai bajnoki cím a válogatottal. Érezhet egyáltalán mást egy magyar pólós-palánta? Aligha. Addig azonban amíg ezek a szép álmok teljesülhetnek itthon, Egerben a mindennapi Bárány uszodai edzéseken edzőjüknek, Petrovai Mártonnak, kell bizonyítaniuk. Aki nem mellesleg nagyon büszke tanítványaira. Mint ahogy mi is valamennyien, akik az egri vízilabdáért rajongunk…

 

Szerző: Tóthpál Zoltán

Fotó: Lénárt Márton

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez