Kilenc éve sikerült

Valics Bence a Pro Recco korábbi otthonában elért 8-8-as döntetlennel végződő meccset hozta fel példának arra, hogy semmi sem lehetetlen.


 

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, A-CSOPORT, 6. FORDULÓ

PRO RECCO (OLASZ) – ZF-EGER

BOLOGNA, PISCINA OLIMPIONICA, JANUÁR 9., SZERDA, 20.30.

V.: AKLADIOTISZ (GÖRÖG), RAKOVICS (SZERB).

LEN-DELEGÁTUS: BRGULJAN (MONTENEGRÓI).

 

Nyoma sem volt szerda reggel annak az időjárásnak, ami a ZF-Eger férfi csapatának előző napját jellemezte, hiszen verőfényes napsütésre kelhetett a társaság Bolognában. A reggeli elfogyasztása után, viszonylag hamar már buszra is szállt mindenki, hiszen délelőtt tíz órától szerepelt átmozgató edzés a programban.

Ez a foglalkozás már a második olaszországi tréninget jelentette, ezért nem volt ismeretlen a ma esti találkozónak is helyszínt jelentő Piscina Olimpionica, vagyis az Olimpiai Uszoda. Hogy egy picit erről a létesítményről beszéljünk, első pillantásra is nagyon szimpatikus, barátságos építménnyel találkoztunk.

A tízpályás medencét körlelátó veszi körül, ami előreláthatóan elég jó kis arénahangulatot eredményez majd a BL-meccsen, és a nagyon sok fény is sokat dob az összhatáson. Az olasz szervezők már tegnap este elkezdték az Európai Úszószövetség (LEN) hivatalos irányelveinek megfelelő Bajnokok Ligája arculat „felvarrását”, és ez a csinosítgatás még a mai napon is folytatódott. Miután a Pro Recco olasz turnéjának egyik állomása ez, így a helyi szervezők érthetően minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kiváló otthont teremtsenek a világ egyik legjobbjának. No, meg persze, a vendégének.

Az egriek tehát délelőtt tíztől ugrottak medencébe, és pontosan egyórás foglalkozást vezényelt nekik vezetőedzőjük, Dabrowski Norbert, akit természetesen az ellenfélről fagattunk. – Viszonylag egyszerű játékot játszik a Recco, ahogy eddig láttam, fizikálisan felőrli az ellenfelet – kezdte a rivális jellemzését a kékek mestere.

– A szezon első felében felvállaltak egy egészpályás szoros védekezést, ezért most kíváncsi vagyok, hogy a mai meccs még ehhez a periódushoz tartozik-e nekik ilyen szempontból, vagy már elkezdenek mást játszani. Látszik, hogy ez is teljesen elég egyelőre, hiszen eddig is mindenkit megvertek. Nekünk az a tervünk, hogy megpróbáljunk minél tovább szorosan tapadni ellenfelünkre, mint, ahogyan a Fradi ellen is ez volt a célunk. Nem véletlen, hogy összefüggésbe hozom egymással ezt a két együttest, mert én személy szerint, ezt a két csapatot tartom a BL két legerősebbjének. Hasonlóan is készülünk az olaszokkal szemben, mert, ha nem tudjuk tartani a lépést, akkor itt is kinyílhat a meccs. Illetve az FTC-vel szemben annyival erősebb ez a Recco, hogy a kispadján bár ugyanúgy válogatott játékosok ülnek, de rutinosabbak. Kíváncsian várom, hogy közel tíz nap pihenő után, és tíz nap csak fizikai felkészüléssel mire leszünk képesek. Mivel nekem az egész szezonban kell gondolkodnom, ezért nem tudunk taktikailag egy január 9-i mérkőzésre készülni, mert felőrlődünk, sok meccs van, a kulcsjátékosaimnak pedig nagyon sok játékperce van már ebben a szezonban is. Valamennyi pihenőt muszáj voltam adni a csapatnak, és miután mindenki visszatért, az volt a legelső feladat, hogy fizikálisan felkészítsük őket egy ilyen csatára, mint a Recco elleni lesz. Rendhagyóra sikeredett a ma délelőtti edzésünk is, mert próbáltam egy negyven perces nagyon intenzív fizikai felpörgetést csinálni az esti ritmusra.

Hogy ez a tíznapos kemény felkészülés, illetve a délelőtti, Dabrowski Norbert szavaival élve „felpörgetés” mire lesz elég, az nyilvánvalóan csak úgy tíz óra előtt derül ki. Addig azonban még nem árt az összecsapásról is beszélnünk, elvégre is ez itt a Bajnokok Ligája, és ugyan finoman fogalmazva sem a mieink számítanak a találkozó esélyeseinek, korábban is volt így, és mégis sikerült már pontot rabolni a Reccótól.

A kitartó egri vízilabda szurkolók bizonyára kitalálhatták, hogy a majdhogynem napra pontosan kilenc esztendővel ezelőtti mérkőzésre gondolunk, amikor Soriban játszott a többek között három magyart (Madaras Norbert, Kásás Tamás, Benedek Tibor) is a soraiban tudó talján gárda. A 2019/2010-es szezon azért is volt emlékezetes, mert azzal a 8-8-cal története során először sikerült továbbjutnia BL-csoportjából az Egernek.

Hogy egy kicsivel még több érdekességgel szolgáljunk az akkori, és a mostani meccsel kapcsolatosan, a 2010-ben szerepelt csapat(ok)ból egyedül egy ember, Valics Bence (illetve olasz részről Stefano Tempesti és Filip Filipovics) játszhat ezen a találkozón is, akinek akkori szereplésére Szécsi Zoltán sérülése miatt kerülhetett sor, utólag megmondva pedig alaposan sikerült meglepni az olaszokat. – Valóban nagyon kellemes emlékek fűződnek ahhoz a találkozóhoz, és akkor is egy nagyjából hasonló erősségű egri csapat érkezett Olaszországba, ezért bízom benne, hogy meg tudjuk ismételni a kilenc évvel ezelőtti eredményt – emlékezett vissza mosolygósan a történtekre az egriek hálóőre, miközben az összehasonlításnál eszünkbe juthatott, hogy csupa-csupa saját nevelésű játékossal, mint Sántavy Mátéval, Erdélyi Balázzsal, Hegedüs Gáborral, Bundschuh Erikkel, vagy éppen a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péterrel a fedélzetén csobbanhatott vízbe az akkor még Gerendás György és Tóth Kálmán fémjelezte alakulat.

– Nekünk most nagyon jól jönne akár egy döntetlen is, mert minden pontnak komoly jelentősége lehet ebben az erős csoportban. Bízom benne, hogy kellemetlen ellenfele tudunk lenni a világsztárokkal teletűzdelt Reccónak. A körülményekre nem lehet panasz, többen is beszéltük, hogy nagyon jó ez az uszoda, kiválóak a fényviszonyok, tágas, Magyarországon nem hiszem, hogy hasonló stílusút láttam volna. Az utazással annak ellenére sem érzem, hogy különösebb gond lett volna, hogy több órát csúsztunk, és a két edzés is jól sikerült. Van elég időnk a meccsig, ki tudjuk pihenni magunkat, át tudjuk beszélni a dolgokat, és szerintem, minden adott ahhoz, hogy egy jó mérkőzést játszunk.

A körülmények és az előjelek tehát ideálisak, nincs más dolguk így az egri csapat tagjainak, mint kihozni magukból a maximumot és megnehezíteni ellenfelük dolgát. Ennek reményében vágott útnak az a nyolc egri drukker is, akik kitartó szurkolói az együttesnek, és ezúttal is itt vannak a helyszínen. Bízunk benne, nekik is sikerül örömet szerezniük a fiúknak…


 

A 6. forduló további párosításai:

A-csoport:
2019. Január 9., szerda
19.15.: CNA Barceloneta – AN Brescia
19.15.: Dinamo Moscow – Steaua Bucuresti
20.30.: VK Crvena Zvezda – FTC-Telekom

B-csoport:
18.00.: BPM SM Verona – Spandau 04 Berlin
19.00.: Szolnoki Dózsa VSC – Waspo Hannover
20.00.: Olympiakosz Pireusz – Jadran Split
20.30.: VK Jug Dubrovnik – Havk Mladost Zagreb

 

(FOTO: Fenyves Balázs, a helyszínről)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez