Várjuk a BL-ellenfeleket

Az Európai Úszószövetség közétette a 2018/2019-es Bajnokok Ligája-szezon mezőnyét, illetve a selejtezők lebonyolításának menetét.


 

Sokat cikkeztünk arról az előző évad befejeztével, mekkora jelentősége is volt annak, hogy az OSC elleni bajnoki bronzpárbajt sikerrel abszolválta a ZF-Eger férfi együttese. Komoly dolgot jelentett ez, hiszen a dobogós helyezéssel hosszabbodott meg a Bajnokok Ligájában kapott kétéves szabadkártya.

A rend kedvéért, tavaly ilyenkor a BL-szezon második selejtező-körére készültek Dabrowski Norbert és Petrovai Márton fiai, ám még mielőtt elstartolt volna a kvalifikációs csoport, jött a felkérés, hogy a sorozattól visszalépő Olympic Nice helyett „ugorjon be” a sárga-kék egylet, és egyúttal vegye is át a francia klub két esztendőre szóló wild card-ját.

Egy szezon azóta már el is telt (nem is akárhogyan, hiszen zsinórban negyedik éve sikerült bekerülni a legrangosabb európai kupasorozat végső játszmájába), most pedig következik a második idény. Az Európa Úszószövetségnek (LEN) ugyanakkor van egy olyan kritériuma, hogy szabad kártya ide, vagy oda, amennyiben az érintett klub nincs hazája bajnokságának dobogóján, úgy az indulási jog elúszik. No, hát ezért is volt ekkora jelentősége az OB I-es bronznak.

Így aztán, ha nem is hátradőlve, de mindenképp nyugodtan várhattuk a LEN illetékes testületének sorsolását, ami az új szezon főtáblás csoportkörére vonatkozik. Helyesbítve, várhatjuk, hiszen maga a csoportbeosztás még nem készült el, azonban a szabadkártyás együtteseket most nevezték meg, illetve azokat a gárdákat is, akik a selejtezőben elindulva kívánják beverekedni magukat a legjobbak táborába.

Annyit elöljáróban már el is mondunk, nem változik a tavalyihoz képest a Bajnokok Ligája lebonyolítása, két nyolcas csoportból jut az első négy-négy helyezett a jövő nyár elején Hannoverben esedékes Final Eight-be. A főtáblás küzdelmeket pedig egyelőre tizenkét együttes várhatja biztosan.

Nos, a ZF-Eger mellett a horvát Jug Dubrovnik, Mladost Zágráb kettős, a német Spandau 04 Berlin, Waspo Hannover duó, a spanyol CNA Barceoneta, a címvédő görög Olympiakosz Pireusz, a Szolnoki VSC, az olasz Pro Recco, a román Steaua Bucuresti, az orosz Dinamo Moscow, illetve a szerb Crvena Zvezda alkotja a jelenlegi mezőnyt.

Ide csatlakozik még négy alakulat, a szokásos, háromkörös kvalifikációs rendszeren keresztül. Az első selejtezős kört szeptember 13-16-a között rendezik, amikoris a két hatos csoportból az első négy-négy jut tovább. A második kör szeptember 28-30-a között esedékes, és itt csatlakozik a sorozat harmadik magyar csapata, hazánk legutóbbi pontvadászatának aranyérmese, az FTC is. Az itt kialakuló négy kvartettből már csak az első kettő-kettő megy tovább, a play-off körben pedig október 6-án és 10-én, oda-visszavágó alapon játszanak keresztbe a főtábláért az előző selejtezős csoportból továbbjutó klubok.

Ezzel ki is alakul a tizenhatos főtábla, amely versenyfutása a LEN tájékoztatása szerint, október 17-én kezdődik. Hogy aztán az egriek melyik csoportba kerülnek, arra egyelőre még várni kell, de ismerve a nemzetközi szövetség szokásait, szeptember elején már erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez