Életképes gyakornoki program

A példa remekül szemlélteti, azok a hallgatók, akik az Eszterházy Károly Egyetemet képviselve az Egri Vízilabda Klubnál végzik kötelező gyakorlatukat, nem kávét főzni jönnek az uszodába.


 

Évekkel korábbi időpontra kellene visszamennünk az időben, hogy visszaemlékezzünk az első olyan felsőoktatásban tanuló diákra, aki gyakornoki programra jelentkezett az Egri Vízilabda Klubhoz (EVK). Elsőre talán nem is nagyon tudtuk, milyen munkába tud betekinteni, miben tud segíteni, és persze, tanulmányainak megfelelően képezni magát, tapasztalatot szerezni az úgynevezett „első fecske”.

Aztán teltek múltak az évek, és az egyszeri alkalom többszörivé vált, egészen addig, amíg az EVK és az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) illetékes képviselői asztalhoz nem ültek, ekkor ugyanis már hivatalos együttműködés is létrejött a sportegyesület, illetve a felsőoktatási intézmény között.

Az EKE sportszakos képzéseinek abszolválásához elengedhetetlen úgynevezett kötelező szakmai gyakorlat elvégzése valamilyen külső sportegyesületnél. Nos, Egerben van egy remek vízilabda klub, az uszodától pár száz méterre található a Sporttudományi Intézet Leányka úti központja, szóval a közös kapcsolat elindítása kézenfekvő volt.

– Egészen pontosan több mint két éve már annak, amikor elkezdtük ezt a gyakornoki programot az Eszterházy Károly Egyetemmel, ami véleményem szerint, maximálisan be is jött abból a szempontból, hogy olyan fiatal és dinamikus diákokat tudtunk foglalkoztatni, akik örültek, hogy itt lehettek, és ők is megismerhettek olyan dolgokat, hogy egy ilyen klub nagyjából hogyan működik a hétköznapokban – foglalta össze a mindkét fél számára előnyös megállapodás lényegét Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető-elnöke.

– Én tényleg azt gondolom, hogy a diákok szempontjából is hasznosan tudtunk együtt dolgozni, ráadásul mindenki megállta a helyét, aki ide került. Talán ennek is köszönhető, hogy sokkal többen jelentkeznek, mint ahány személyt egyáltalán fogadni tudunk. A gyakornoki feladatkörrel közhiedelemben álló véleménnyel szembemenve, nálunk nem kávét kellett főzni a régebb óta itt dolgozó kollégáknak, annál több volt viszont a Bajnokok Ligája-mérkőzések szervezőmunkájában való szerepvállalásból, akár adminisztratív feladatok ellátásából, szállások intézéséből, tehát olyan dolgokban való részvételből, amit máskor lehet, csak évek múltán tapasztalhat meg az ember egy munkahelyen. Ezen felül azt is bátran elmondhatom, hogy az elmúlt években több olyan személy is akadt, aki hasonlóan, gyakornokként kezdte, az idő múlásával ugyanakkor főállású alkalmazásban került hozzánk. Nem titok, hogy Végh Petra, Bauer Ákos, vagy akár Stokker Dóra is ilyen úton lépett velünk kapcsolatba, mára pedig már az egri vízilabda család teljes értékű tagjaivá váltak, akik mindennapi munkája nélkül mi sem tartanánk itt.

Bárány Attila szavaiból egyértelműen kiderül, valóban értékes részét képezték annak a nagy egésznek ezek a hallgatók, ami az Egri Vízilabda Klub mindennapi feladatit illetik, ebből kifolyólag pedig a jövőben is nagy örömmel folytatódhat ez a fajta közös út.

Honlapunk természetesen igyekezett megszólaltatni a másik oldalt is, ezen belül egy jelenleg is aktív diákot, hogy mesélje el, hogyan került kapcsolatba a vízilabdával, no meg persze a klubbal. – Minden ott kezdődött, hogy az egyesület klubtitkára, dr. Weisz Norbert épp sportjog órát tartott nekünk az egyetemen, amikor szóba hozta ezt a lehetőséget – emlékezett vissza a kezdetekre Hegedűs Gerda, aki az Eszterházy sportszervező szakos hallgatójaként került bele gyakornoki programunkba.

– Hogyha az óra keretein belül nem értesültem volna a dologról, akkor is tudtam volna róla, mert az egyetemen is meg volt hirdetve, illetve külön Neptun-üzenetet is kapott minden diák. Sokat nem is gondolkoztam a dolgon, úgy voltam vele, beadom a jelentkezésemet, aztán lesz, ami lesz. Mindig is vonzott a sport, és kíváncsi voltam, hogyan működhet belülről egy ilyen híres és nemzetközileg is elismert klub. Aztán, amikor belecsöppentem az egészbe, úgy voltam vele, hogy a lehető legjobb dolgot tettem. Kezdetben excel-táblázatokat kellett készítenem, ahol az utánpótlással kapcsolatos nyilvántartásokat vezettem. Ezt követően a gyerekek és felnőtt csapatok felszereléseivel is foglalkoztam, a kiosztáson át sok mindenen keresztül, de a leginkább a versenyszervezést élveztem. A ZF-Eger férfi csapatának hazai mérkőzései mind nagyon emlékezetesek voltak számomra, hiszen amellett, hogy olyan sportélményekkel gazdagodtam, amelyeknek szerves részévé válhattam, tanulmányaimnak megfelelően is rengeteg tapasztalattal gazdagodhattam. A klub dolgozói tényleg egyenértékű kollégaként tekintettek ránk, hiszen egy-egy kiemelt meccsen az a legfontosabb, hogy minden kis apró részlet a helyére kerüljön. A megszokott feladatok mellett mindig akadtak ráadásul új dolgok, és én ezt személy szerint, nagyon élveztem. Arról már nem is beszélve, hogy az előző szezon végén a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét Genovában, vagyis a helyszínen tekinthettük meg több gyakornok társammal egyetemben. Nekünk csak a szállásunkat kellett biztosítanunk, a klub ugyanis az olaszországi kiutazásunkban, és a belépőjegyek megszerzésében is segített. Odakint pedig tényleg úgy érezhettük magunkat, mint egy nagy család. Mindent összevetve, én minden hallgató társamnak ajánlani tudom, hogy vágjon bele a vízilabdás gyakornoki életbe, mert igazából, ha keresnék sem találnék olyan dolgot, ami negatívan érheti az embert. Szakmai önéletrajzomban is úgy gondolom, hogy kiválóan fog visszaköszönni az itt eltöltött időszak, arról nem is beszélve, hogy azokat a tapasztalatokat, tudásokat, amelyeket elsajátítottam itt, már nem veheti el tőlem senki, és biztosan tudom majd kamatoztatni a jövőben.

Írásunk végén azt is örömmel fogalmazzuk meg, hogy mind az Eszterházy Károly Egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán, mind az Egri Vízilabda Klub első embere, Bárány Attila is örömmel diskuráltak egymással az immáron évek óta, nyugodtan mondhatjuk, példaértékű együttműködésről, aminek következő időszaka most szeptemberben indul, az új tanév és sportszezon kezdetén…

 

(FOTO: Fehér Anna, archív)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez