Még 6 nap a Final Eight-ig…

Egy életre szóló élmény…


Már számoljuk a napokat – mint az a címből is kitűnik -, a nagyon várt esemény kezdete hat nap múlva esedékes. Viszont lesznek, akiknek már két nappal korábban fellépésük van Genovában. Nem mások ők, mint a ZF-Eger utánpótlás korosztályának a 13 évesei, vagy annál fiatalabbjai. A Final KIDS ugyanis már ötödikén elkezdődik. Gyulavári Zoltán utánpótlás edzővel, a csapat egyik kísérőjével beszélgettünk.

– Először négy évvel ezelőtt, Barcelonában vettünk részt a Final KIDS mérkőzésein – mondta a tapasztalt szakember. – Azóta minden évben ott vagyunk, az Egri Vízilabda Klub utánpótlás képzését reprezentálva. Mondanom sem kell egy életre szóló élményt jelent a gyerekeknek. A szervezők azon igyekeznek minden helyszínen, hogy a felnőttek mérkőzéseit meg tudjuk tekinteni. Leírhatatlan az a büszkeség, ami kiütközik a gyerekeken, amikor bevonulunk az uszodába, ugyan abban a szerelésben, mint amilyenben a nagyok vannak. Nemcsak érzik, mondják is, hogy egyszer majd ők is a felnőttek Bajnokok Ligájának résztvevői szeretnének lenni.

-Nemcsak szurkolnak, hanem komoly mérkőzéseket is játszanak…

– Kétcsoportos lebonyolítási rendszer van. Mi az “A” csoportba kaptunk besorolást. Nem kisebb ellenfelekkel kerülnek szembe a gyerekek, mint a világ leghíresebb és egyben leggazdagabb klubja a Pro Recco, vagy az a Szolnoki Dózsa akiktől kikaptak a magyar bajnokságban, s lesz még egy olasz csapat, a Bogliasco. Mindjárt a nyitányon, június 5-én, a Reccoval kezdünk.

-Melyik korosztály vehet részt ezen a rangos megmérettetésen, s miért pont ők?

-A tizenhárom évesek, vagy az annál fiatalabbak kaptak az idén meghívást. Minden évben meghatározzák ugyanis, hogy melyik az a korosztály akik indulhatnak. Tavaly a tizennégy évesek mérkőzhettek, most az egy évvel fiatalabbak.  Őket Holló Tivadar edzi, én mint kísérő leszek jelen, s igyekszem minden olyan feladatot ellátni, ami ilyenkor adódik.

– Nem kis felelősséggel jár, hányan, hogyan és mikor utaztok?

– Ennek a társaságnak még van egy mérkőzése a magyar vidék bajnokságból. Ezt vasárnap rendezik a BVSC uszodájában Budapesten. Onnan indulunk tovább, az Egri Vízilabda Klub két kisbuszával. Lemegyünk Nagykanizsáig, ott megalszunk, s onnan hétfőn reggel tovább, Genovába. Azért döntöttünk így, mert az 1300 kilométer távolságot soknak tartottuk egyben a gyerekeknek.  Visszafelé ugyanúgy jövünk, csak Lignánóban lesz a megálló, ott fogunk aludni. Tizenkét játékossal utazunk, s mondanom sem kell, hogy már most ez a fő beszédtéma, óriási a készülődés, az utazási láz.

-Milyen játékerőt képvisel ez a korosztály?

-A 2005-ben született korosztályunk eléggé lukas, ezért már a magyar bajnokságban is, az egy évvel fiatalabbakkal  kellett feltölteni a csapatot, hogy minden mérkőzésen megfelelő létszámban ki tudjunk állni. Egyébként nagyon ügyesek és már alig várják, hogy a világon a legerősebb csapatnak, a Pro Recconak a fiataljaival megmérkőzzenek. Ez szakmailag is érdekes kérdés, mert van a csoportunkban egy másik olasz csapat is, s olaszokkal a legritkább esetben találkozunk. Eger nagyon népszerű edzőtáboros helyszíne az utánpótlás csapatoknak. Járnak ide szinte egész Európából, sőt más kontinensekről is, ami nekünk nagyon jó, mert velük megmérkőzve felmérhetjük szinte minden korosztályban, hogy hol tartunk. Érdekes módon az olaszok elkerülnek bennünket.

-Mik a tapasztalatok, azok a gyerekek, akik egy ilyen tornán részt vesznek, kitartanak a sportág mellett legalább ifjúsági korukig?

– Ez egy akkora élmény a számukra, ami a későbbiekben óriási motivációt jelent. Akik részt vettek Barcelonában, vagy az azt követő két évben a Margit-szigeten, aztán a Duna Arénában egy ilyen tornán, most pedig azok, akik utaznak Genovába, már nem vesznek el a sportág számára. Szinte majd mindegyikük végigjárja a különböző korosztályokat. Ők már szakmailag is figyelik a felnőttek mérkőzéseit, látják az ő körülményeiket, hiszen ugyanabban az uszodában játszunk mi is. Figyelik a bemelegítést, milyen akcióból születnek gólok, egészen apró részleteket észre vesznek. A saját mérkőzéseikből is leszűrik a tapasztalatokat. Tudják, megfogalmazzák, hogy mibe jobbak, s mi az amiben fejlődniük kell, mert az ellenfelek esetleg föléjük kerekedtek. Aztán az idegen környezet, maga az utazás, a megszokottól eltérő ételek, egészen a legapróbb dolgokig, szinte minden visszaköszönő téma hónapokig. Aztán érzik azt is, hogy ők most egy klubot képviselnek. Méghozzá egy olyan klubot, amelyiket ismerik és elismerik Európa szerte. Nagyot változik a hozzáállásuk egy ilyen tornát követően. Jobbak, többek akarnak lenni. Ez pedig a sportág jövőjét szolgálja. Szinte felsorolhatatlan mennyire hasznos ez minden szempontból. Ez az, amit az Egri Vízilabda Klub vezetői felismertek, s nem kis áldozatvállalással lehetővé teszik a Final KIDS-en való részvételt. A lehető legjobb befektetés. Csak a köszönet hangján szólhatunk erről, mert nekünk, utánpótlás edzőknek is nagyban megkönnyíti a munkánkat.

A ZF-Eger 13 éveseinek Final KIDS programja Genovában:

június 5. kedd, 10 óra: ZF-Eger – Pro Recco

június 5. kedd, 14 óra: ZF-Eger – Szolnoki Dózsa

június 6. szerda, 9.00 óra: ZF-Eger – Bogliasco

Június 6.-án, szerdán délután a kialakult csoporthelyzések alapján döntik el a végső sorrendet, majd június 7.-én kerül sor a helyosztó mérkőzésekre. Akkor, amikor a felnőttek ugyanabban az uszodában, megkezdik szereplésüket a Barceloneta elleni mérkőzéssel. Egy tizenkét fős szurkolótábor tehát máris garantált!

/Fotó: archív, a barcelonai Final KIDS-en/

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez