Szerb típusú Spandau vár ránk

Négy német játékos mellett csak idegenlégióssal nézhet farkasszemet ma este fél nyolctól idei utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzésén a ZF-Eger.


 

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

SPANDAU 04 BERLIN (NÉMET) – ZF-EGER

BERLIN, DECEMBER 20., SZERDA, 19.30.

V.: PETRONILLI (OLASZ), MATIJASEVICS (MONTENEGRÓI)

LEN-DELEGÁTUS: BITADZE (GRÚZ)

 

„Nem mai gyerek”. Kedd esti írásunkban így beszéltünk a Spandau 04 Berlin főhadiszállásáról, a Sport und Lehrschwimmhalle Schönebergről. Persze, kicsit igazságtalanok vagyunk, amikor a ZF-Eger aktuális idegenbeli fellépéseinek otthonáról beszélünk, mert hát mi nagyon könnyű helyzetben vagyunk egy olyan létesítménnyel, mint a Bitskey-uszoda.

Egyébként pedig attól függetlenül, hogy valóban nem két éve épült, nincs semmi gond a komplexummal. Sőt! Itt legalább van normális lelátó, amelyen számításaink szerint, nagyjából ezer ember simán elfér. Lelátói életről viszont mégsem a nézők számára kialakított szektorokban lehet beszélni, a Spandau meccsein ugyanis rendre a medencetérben zajlik a nagy élet.

Német szokás ugyanis (legalábbis Hannoverben is ugyanez a helyzet), hogy közvetlen a medence mellett helyeznek el a szervezők asztalokat és székeket, ahol pedig az egész meccsen megy a vendéglátás. Folyik is a sör rendesen az asztalokon, szóval ilyenfajta értelemben különleges élmény egy germán vízilabda mérkőzés.

A hangulatról ezzel szemben nehéz lenne azt mondani, hogy felejthetetlen. A berliniek legutóbbi hazai fellépésén (amikor a címvédő Szolnokot ütötték egy fával) sem tapasztalhattunk valami hatalmas atmoszférát. Néhány duda, egy-két bekiabálás, rossznak vélt bírói döntés után szórványos fütty. Hát na, nem mondhatni, hogy a póló a németek vezető sportága.

Ettől függetlenül szép kis nemzeti felhozatal jött össze a Spandaunál, hiszen a keretben összesen négy német játékos található, a többiek mind idegenlégiósok. – És nem is ez a legnagyobb erősségük, hanem maga az edző, Petar Kovacevics személye – utalt a ma esti rivális szakmai munkáját irányító szerb trénerre az egri kolléga, Dabrowski Norbert.

– Igazi dél-szláv vízilabdát játszik ebből az okból kifolyólag az ellenfelünk, aminek a center megjátszása és a fegyelmezett, pontos játék a fő ismérve. Az embereik is megvannak erre a játékra, és mivel sok nemzet teszi ki a keretet, elég sokszínű a csapat. Nekünk persze ettől függetlenül is győznünk kell. Ezen kívül sem gondolnám, hogy bármit is változtatott volna az a tény, hogy a Spandau megverte a Szolnokot. Eddig is tudtuk, hogy nagyon fontos lesz a németországi fellépésünk, mert a sorsolás után egyértelműnek tűnt a Recco és a Szolnok dominanciája. Előzetesen azt gondoltuk, a Spandau, Jadran, Eger hármasból jön ki a maradék két továbbjutó, de az eddigi eredmények azért valamelyest borították a papírformát. A berliniek értelem szerint, nagyot nyertek azzal, hogy meg tudták verni a címvédőt, de ennek csak akkor lesz számukra komolyabb jelentősége, hogyha a mi hármasunkból is jól tudnak kijönni. Na, pontosan ezt szeretnénk ma este megakadályozni, és három pontot szerezni. Azt gondolom, meg is van erre minden esélyünk, pláne, hogy a védekezésünkkel eddig sem volt baj. Más kérdés, hogy Herceg Noviban azért legalább hét-nyolc gólt reméltem tőlünk támadásban, ami azonban nem jött össze. Elsősorban ebben a csapatrészben szeretném, ha előre tudnánk lépni, nem lemondva természetesen az eddig jól működött dolgokról. Szerencsére már sérültünk sincs, így Uros Csucskovics is bevethető. Inkább az jelentett most némi nehézséget, hogy az előző héten elég soka szerepeltek a Világligában, ezért az volt az elsődleges feladatom, hogy fejben mindenkit ugyanolyan szintre hozzak erre a rendkívül lényeges találkozóra.

Ezeket a gondolatokat nem csak a szerda délelőtti átmozgató edzés közben hallhattuk az egriek mesterétől, már az elutazás előtt is erről volt szó. Ebből is látszik, hogy a B-csoport alakulása szempontjából tényleg nagyon fontos, hogy milyen eredménnyel tér haza Berlinből a társaság, hiszen lassan az első kör végéhez érünk.

Hogyha pedig itt tartunk, a Dabrowski Norbert által külön említett hármast nézve, a Herceg Novi, és a Spandau ellen is idegenben játszott a csapat, vagy játszik ugyebár ma este. Montenegróból megvan a pont, és Berlinből sem szabad üres kézzel távozni. Mindazonáltal, a győzelem azt jelentené, hogy a jelenlegi ötödik helyről biztosan elmozdulnának a sárga-kékek, ha mást nem ugyanis, ma esti riválisukat előznék.

A szurkolókról még nem ejtettünk szót, akik ma délelőtt repültek a német fővárosba, és tizenhárman vállalkoztak az útra. A leghűségesebb drukkerek azóta már Berlin belvárosában „alapozzák” meg jó hangulatukat, amiben biztosak vagyunk, ezúttal is meg lesz.

Ami pedig a találkozó közvetítését illeti, a ZF-Eger BL-meccseit közvetítő M4 Sport nem tűzte műsorára az összecsapást. Az Európai Úszószövetség (LEN) honlapján (len.eu) az eredményt biztosan lehet majd követni, a stream-ek között pedig elméletileg az élő közvetítés is ott lesz.


 

Az 5. forduló további párosításai:

A-csoport:
2017. December 20., szerda
18.30.: Waspo Hannover – VK Partizan Beograd
18.30.: A-Híd OSC-Újbuda – Olympiakosz Pireusz
19.00.: CNA Barceloneta – Dinamo Moscow
20.30.: AN Brescia – VK Jug Dubrobnik

B-csoport:
18.30.: Jadran Herceg Novi – Pro Recco
20.30.: AZC Alphen – Szolnoki Dózsa VSC
CN Sabadell – Steaua Bucuresti 10-11 (kedden játszották)

 

(FOTO: Fenyves Balázs, a helyszínről)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez