Szuperkupa a (szükségszerű) jövőépítés jegyében

Százhat éves története első szuperkupa döntőjét játssza kedden a ZF-Eger férfi csapata.


 

TIPPMIX SZUPERKUPA, FÉRFIAK

SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP VSC – ZF-EGER

BUDAPEST, SZŐNYI ÚT, DECEMBER 27., KEDD, 17.45. (TV: M4 SPORT).

V.: SZÉKELY BALÁZS, NÉMETH ANDRÁS.

 

Edzeni december 26-án, karácsony második napján? Alighanem minden sportoló rémálma, még, ha esetünkben mindenképp szükségszerű is. A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) hagyományteremtő jelleggel új versenysorozatot írt ki Tippmix Szuperkupa néven, amelyet az év végén, a két ünnep között bonyolít le.

Nagyjából így lehetne legjobban jellemezni azt a kedd délutáni mérkőzést, amelyen a 2015/2016-os szezon bajnoka, valamint Magyar Kupa-győztese méri össze erejét. Ismételten. Természetesen a Szolnoki Dózsa-Közgép VSC – ZF-Eger párosításra gondolunk, a jelenlegi szezon során második alkalommal, az 2016-os esztendőben ugyanakkor utoljára.

A találkozó időpontja és tétje miatt hallhattunk az elmúlt napokban sok érvet amellett, illetve ellen, hogy mennyire időszerű az év ezen periódusában egy ilyen rendezvény, az MVLSZ célja ugyanakkor egyértelmű, hasonlóan más sportágakhoz, ahol ilyenkor is nagyüzem van, újabb szórakozási lehetőséghez juttatni a pólót szerető közönséget.

Hogyha ezt a célt nézzük, rosszul bizonyosan nem fogjuk majd magunkat érezni (persze ez nagyban lehet eredményfüggő is), hiszen egy Szolnok-Eger meccs kapcsán ki az, aki húzná a száját? Más kérdés, hogy a már általunk is peddzegetett téma, miszerint mennyire ideális az időpont, felvethet néhány kérdést.

Azt ugyebár már mindenki tudhatja, hogy Angyal Dániel és Uros Csucskovics komoly vállsérüléssel bajlódik, a két bekk poszton bevethető játékos kiválása pedig alaposan csökkenti az esélyeket (lásd: a december 17-i kupadöntő). Másfelől az is érdekes lehet a csapatoknak, hogy karácsony másnapján már mindenképp edzeni kellett, ami szintén nem nevezhető túlságosan ideális dolognak.

Meccs azonban mindenképp lesz, éppen ezért az egriek mesterénél érdeklődtünk, mi várható a kicsit sem hétköznapi összecsapáson. – Hogyha csak a tétről és a párosításról beszélünk, akkor azt mondom, 2016-ban játszottunk két döntőt a Szolnokkal, és mind a kettőt elveszítettük, ezért jó lehetőség lehet ez számunkra, hogy akár visszavágjunk ellenfelünknek – fogalmazott honlapunknak Dabrowski Norbert.

– Van egy másik oldala is ugyanakkor a történetnek, amiről szintén kell beszélni. Elég sok most a sérültünk, és ahhoz, hogy tavasszal is eredményesek tudjunk lenni, muszáj több lehetőséget adnunk a fiataloknak. Egyeztettem is az ifjúsági csapat edzőjével, Tóth Kálmánnal, hogy négy-hat embert szeretnék egyre többet foglalkoztatni a felnőtt keretben, Őket pedig folyamatosan forgatni. Úgy gondolom, ez most egy szükségszerű lépés, de Nekik mindenképp egy nagyon jó lehetőség. Megmondom őszintén, kíváncsi is vagyok, mire megyünk a Szolnokkal ilyen felállításban, mert ugyan alaposan meg leszünk fiatalítva, de harcos hozzáállással fogunk belemenni a meccsbe, amit természetesen meg szeretnénk nyerni.

A tréner szavait követően megpróbáljuk összefoglalni (sajnos nem egyszerű), kiket nem láthatunk a kedd délutáni Szuperkupán. Angyal Dániel és Uros Csucskovics esete ugyebár már köztudott, az viszont mindenképp újdonság, hogy Milos Csuknak is ki kell hagyni a meccset. Rió nyomait ősszel is hordozó olimpiai bajnokunk kezéből most vették ki a csavart, ami sérülése után belekerült a szóban forgó testrészbe, vagyis komoly bajra nem kell gondolni, de nyilvánvalóan egy-két nappal az ilyen jellegű orvosi kezelés után nem ajánlott a játék.

Három alapember helyett három fiatal így egészen biztosan elutazhat a felnőttekkel. Dabrowski Norberttől kérdésünkre azt is megtudtuk, Sári András, Kürti Dominik, illetve Mata Levente neve egészen biztosan bekerül a jegyzőkönyvbe, és még egy negyedik ifistán is erőteljesen gondolkodik a szakember. Magyarul valóban egy elképesztően megfiatalított sárga-kék társaságot láthatunk majd a Szőnyi úti uszodában.

Mindez alaposan átírja az esélyeket. Mi azonban azt mondjuk, bízzunk a fiatalokban, és persze legyünk büszkék arra, hogy az egri utánpótlás műhelyből ismét több tehetség mutathatja meg tudását nem is akármilyen ellenféllel szemben. Hogyha valami, akkor ez ugyanis igazon szuper dolog, még, ha egy döntőről is beszélünk…

 

(FOTO: Sulyok Erika, archív)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez