Álomkezdés, szoros vég, egyenlítés!

 

Harmadik meccs óta nem tud vezetni a Szolnok az Eger ellen, ezért szombaton dől el minden.                                                        


     

Ahogyan azt várni lehetett, szépen gyülekeztek a nézők az E.ON férfi OB I. döntőjének negyedik mérkőzésére, a Bitskey-uszodában ugyanis ismét óriási téttel bíró mérkőzést rendeztek. Lesz-e ötödik meccs, vagy nem? A legnagyobb kérdése ez lehetett a szerda estének, a létesítményben helyet foglalók pedig egyértelműen húzták volna még az aranycsatát.

  

A szolnokiak nem, hiszen Nekik már csak egy sikerre volt szükségük ahhoz, hogy ünnepelhessenek, más kérdés, hogy múlt szombaton is ez volt a helyzet. A recept tehát a túlélésen kívül adott volt, tovább húzni a finálét. A feszültség viszont kézzel tapintható halmazállapotba lépett át, nem is csoda, hogy az első percek igazi tapogatózással teltek.

  

Pedig a felek kiválóan ismerik egymást, mégis a fegyelmezettség, a türelem, és a másiktól való tartás jellemezte ezt a periódust. Az óvatosság mégis a mieinknek sült talán jobban, az első két hazai emberelőnyből ugyanis jöttek a jobbfelsős gólok. Először Erdélyi Balázs mutatta meg, hogyan is kell ezt csinálni, majd pár perccel később Szivós Márton köszönt be még egyszer a pókoknak.

     

 

A Szolnok közben fórt hibázott, Braniszlav Mitrovics pedig ötméterest védett. Robbant is az uszoda, a közönség fantasztikus volt, a kedvencek pedig azzal hálálták meg a bizalmat, hogy az első negyedben egyáltalán nem kaptak gólt.

  

A második játékrész is fantasztikusan kezdődött abból a szempontból, hogy Mitrovics ismét büntetőt fogott. Ezúttal Varga Dénes nem tudott túljárni a sárga-kékek világbajnokán, az ember pedig már-már kezdte azt hinni, „Báne” a Marsról jött. Nyugodtan elmondhattuk volna Uros Csucskovics lövése után is ezt a jellemzést, a montenegrói válogatott ugyanis pazar akciógóllal növelte háromra az előnyt.

  

Ezek után jött a Bitsekyben utolsó tétmeccsét játszó Biros Péter, Bedő Krisztián kiharcolt ötméteresét legalábbis másra nem is bíztuk volna. Az egriek háromszoros olimpiai bajnok legendája nem is hibázott, 4-0! Elképesztő mi történt a vízben, ilyen betonvédekezést egy ilyen kaliberű ellenféllel szemben nem is tudni mikor láthattunk utoljára.

   

Nagy kár érte, hogy a félidőig nem sikerült kihúzni ezt a komoly előnyt. A kiállítások csak úgy érkeztek, a Dózsa pedig rákapott a gól ízére. A már-már kellemetlenné váló sorozatot végül az a Vámos Márton törte meg majd’ tizenhárom minutum játékot követően, akit mellesleg a félidő utolsó percében végleg cserével állítottak ki. Ebből már sajnos nem született hazai találat, ellenben néhány akcióval korábban Stefan Mitrovics a felső léc alá pattintott egy vendég fórt, de még így is plusz kettőnél tartottunk a térfélcserénél.

   

 

A harmadik etap felénél pedig már döntetlennél. Mindkét oldalon szálingóztak ekkoriban az ítéletek, de inkább a szolnokiak gazdálkodtak jobban a létszámfölényes szituációkkal. Ennek köszönhetően mínusz négyről egyenlítettek a vendégek, más kérdés, hogy megint nagyon jókor érkezett Erdélyi Balázs.

  

Egy támadással később aztán már ki is egészült a házigazda egy emberhátrány után, de Varga Dénes lökete bekattant a rövidbe a hazai hálóőrről (5-5). Újabb fór, és egy Dabrowski-időkérés, ez következett a forgatókönyvben. A sárga-kékek pedig a rövid szünet után úgy megjáratták a labdát, hogy már csak Hosnyánszky Norbert bal felső sarkos mértani lövése hiányzott.

  

A másik oldalon az eltiltása miatt a kispadról eltiltott Cseh Sándort helyettesítő Kovács István hasonló cselekedete után szerencsére nem ez a forgatókönyv alakult, így pedig az utolsó felvonás előtt sikerült előnnyel pihenőre vonulni.

  

Az utolsó negyed első komoly momentumát mindjárt egy véleményes játékvezetői ítélet nyitotta. Történt ugyanis, hogy egy hazai kiállítás után Varga Dénes lőtte el a hosszú kapufát, a kipattanót pedig Kis Gábor kotorta az üres kapuba. Az egri kispad egy emberként reklamált két métert, de a bírókat ez nem hatotta meg.

   

 

Ezek után több perc viszonylag „eseménytelenül” telt el, mire megérkeztünk a közvetlen végjátékhoz. Érezni lehetett, hogy aki vezetést tud szerezni, nagy lépést tehet a győzelem felé. Nos, ezt a találatot a megúszó (!) Hárai Balázs tudta megszerezni, ismét előnybe juttatva ezzel csapatát.

  

Csakhogy ezzel még mindig nem dőlt el semmi, pláne, hogy egy rossz helyre dobott labdát követően, három a kettes lefordulás végén egalizált Varga Dániel. Az idegek csatája tovább folytatódott, ugyanis ahelyett, hogy Jansik Dávidot háromszor kiállították volna Hárai „gyötréséért”, jött a páros végleg cserés kiállítás. Erdélyi Balázst ez mégsem hátráltatta abban, hogy mesterhármast érjen el (8-7).

  

Következett az utolsó perc, és a menetrend szerint érkező sárga-kék kiállítás. Braniszlav Mitrovics azonban megkoronázta teljesítményét, és fantasztikusan védett. Ezzel pedig eldőlt. A döntő negyedik találkozóját 8-7-re nyerte a ZF-Eger, így szombaton dől el az aranyérem sorsa. Aki pedig otthon marad…

    

  

Mestermérleg:

Dabrowski Norbert: – Úgy tűnik, hogy egyszerű a recept, az elején lőni kell egy gólt és akkor végig vezetni tudunk. Bárcsak ilyen könnyen menne. Azt gondolom, hogy 4-0-ig abszolút tökéletesen játszottunk, utána pedig úgy, ahogyan egy bajnoki döntőben illik. Hideg fejjel, meleg szívvel, a többit nem mondom el, mert úgyis mindenki tudja…

  

Kovács István: – Azt hiszem, hogy ez egy jó meccs volt olyan értelemben, hogy megint egy óriási erőt adtunk az Egernek, ami ilyen szinten elfogadhatatlan. Az, hogy 0-4-ről visszakapaszkodott a csapat, az fizikálisan óriási megterhelést jelent. Felálltunk, végig pariban voltunk, a végén viszont egy öt a négyes emberelőny eldöntötte a mérkőzést. Persze az utolsó támadásnál mi is megkaptuk az esélyt, amit elrontottunk. A vízilabda szempontjából jó meccs volt valóban, meglátjuk, mi lesz szombaton.

   


   

   

A mérkőzés jegyzőkönyve:

E.ON OB I., férfiak, döntő, 4. mérkőzés

ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC

8-7 (2-0, 2-2, 2-3, 2-2)

Eger, Bitskey-uszoda, 2200 néző.

V.: Dr. Molnár T., Molnár P.

ZF-EGER: B. MITROVICS – Zalánki, Angyal, Biros P. 1, HOSNYÁNSZKY 1, Bedő, Csuk. Cs.: CSUCSKOVICS 1, Lőrincz B., Szivós 1, ERDÉLYI 3, Vapenszki, HÁRAI 1. Edző: Dabrowski Norbert.

SZOLNOK: Nagy V. – Madaras, Jansik D., Gocics, VARGA DÁNIEL 1, Mezei, Varga Dénes 1. Cs.: Vámos 1, Fülöp B., Alekszics 1, Younger 1, KIS G. 1, S. MITROVICS 1. Szakmai-igazgató: Kovács István.

Gól – emberelőnyből: 8/4. ill. 12/3.

Kettős emberelőnyből: 1/1. ill. –

Ötméteresből: 1/1. ill. 2/0.

Kipontozódott: Csucskovics a 31. percben.

Kiállítva (végleg cserével): Vámos a 16., Hárai és Jansik D. a 30. percben.

Az eredmény alakulása: 4-0, 4-4, 5-4, 5-5, 6-5, 6-6, 7-6, 7-7, 8-7.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása 2-2.

     

     

   

   

   

   

(FOTO: Szántó György)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez