Biros Péter viszi a magyar zászlót Londonban

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén több fontos dologról születtek döntések. Eldőlt, hogy az ötkarikás játékok július 27-ei megnyitóján a magyar férfi vízilabda válogatott és a ZF-Eger csapatkapitánya Biros Péter viszi a magyar zászlót, ezzel együtt a háromszoros olimpiai bajnok pólós vezetheti fel nemzetünk százötvenöt tagú küldöttségét. A MOB döntése azért érdekes, mert a vízilabda válogatottnál még nem történt meg a végső keretszűkítés, bár szinte biztosra vehető, hogy Biros ott lesz a Kemény-legények utazói között. Utoljára 1980-ban vihette vízilabdázó a magyar lobogót, a moszkvai játékokon dr. Szívós István volt a kiválasztott. A legutóbbi két olimpián Kovács Antal cselgáncsozó (2004 Athén) és Kammerer Zoltán kajakozó (2008 Peking) volt a mieink zászlóvivője. Rekordernek Kulcsár Gergely számít a mieink közül, az atléta háromszor vezethette fel a mieinket a ceremónián.

Biros Péter a válogatott honlapján nyilatkozott a megtisztelő feladatról: – Eddig olimpiai megnyitóünnepségen még soha nem voltam, így nem csak “zászlóvivésben”, hanem az ünnepségen való részvételben is ez lesz az első alkalom. Ebben az időpontban mi általában edzünk, s valószínűleg most is én leszek jelen egyedül a csapatból az ünnepségen. Természetesen nagyon nagy megtiszteltetés ez a feladat, hiszen gyakorlatilag az egész világ látja, hogy ki viszi a magyar zászlót. Szép dolog, örülök is neki, de máris szeretnék mindenkit biztosítani arról: mi az aranyéremért megyünk és ez a feladat nem fogja elterelni a figyelmemet arról, hogy miért utazunk Londonba…MOB közgyűlés döntései:

Döntöttek a londoni olimpiai és paralimpiai csapat összetételéről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati közgyűlésén, és az is eldőlt, hogy a játékok július 27-ei megnyitóján Biros Péter, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó viszi majd a magyar zászlót.

A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese ? és a csapatvezető ? Molnár Zoltán, a MOB főtitkára lesz. A csapatvezető helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketingigazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

A paralimpiai csapatot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vezeti, helyettese Tóth Ildikó csapatvezető, a paralimpiai attasé pedig Kovács Brigitta, az MPB gazdasági vezetője lesz.

A magyar sportolók a londoni olimpiára 24 sportágban eddig csaknem 160-an, a paralimpiára 9 sportágban 31-en szereztek indulási jogot.

Molnár Zoltán beszámolójában visszautalt a MOB 2009. szeptemberi közgyűlésére, ahol azt tűzték ki célul, hogy 20-22 sportágban induljanak magyarok a londoni olimpián, az éremtáblázaton, valamint a nem hivatalos pontversenyben az ország végezzen az első húsz között, valamint ne legyen magyar doppingeset a játékokon.

?Van esély arra, hogy jobban szerepeljünk, mint Pekingben, ahol három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, illetve 94 pontot szereztünk, amivel az éremtáblázaton a 21., a pontversenyben a 20. helyen végeztünk” ? mondta Molnár Zoltán, hozzátéve: az állam részéről tisztességes támogatást kap a sport, az olimpiai bizottság. Kiemelte azt is, hogy a sportolóknak már a kvóta megszerzése is komoly nemzetközi eredményt jelent, és sikerült megfelelő pénzügyi, valamint sportegészségügyi hátteret teremteni nekik.

Jelezte: előfordulhat, hogy az állami kifizetések csúsznak, ugyanakkor a MOB-iroda 24 óra alatt minden esetben előleget tud biztosítani azoknak, akiknek szükségük van rá.

?Ez az egyik előnye, hogy a MOB kezelheti a pénzügyi forrásokat, és csúszások esetén is tudunk fizetni” ? tette hozzá a MOB főtitkára.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a londoni olimpiai csapat létszámban nem tudja elérni a pekingit (171), így kevesebb lesz a kísérő is. A MOB a jelen állás szerint kicsivel több mint száz edző, sportágvezető, sportegészségügyi szakember részvételét tudja biztosítani. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a kísérők elosztásának MOB-kritériumai között szerepelt, hogy sportág nem maradjon ellátatlanul, ugyanakkor az érem- és pontszerzésre esélyesek kiemelt figyelmet kapjanak.

A tervek szerint a július 27-én kezdődő olimpiára Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is ellátogat.

Az olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele pénteken lesz a Művészetek Palotájában.

Forrás: mti.hu, vlv.hu

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez