Az eddigi legfontosabb Fradi-meccs

Amennyiben pályaelőnnyel, nem pedig hátránnyal, ráadásul komoly hátránnyal szeretné kezdeni az elődöntőről szóló párharcot a ZF-Eger női csapata, nyernie kell a Népligetben.


 

OB I., NŐK, ALAPSZAKASZ, 12. FORDULÓ

FTC-TELEKOM (4.) – ZF-EGER (5.)

BUDAPEST, NÉPLIGET, JANUÁR 19., SZOMBAT, 17.00.

V.: PETIK ANDRÁS, MARNITZ MIKLÓS.

 

Alcímünkben a lehető legegyszerűbb módon fogalmaztuk meg, milyen téttel is bír a szombat kora esti FTC-Telekom – ZF-Eger női bajnoki rangadó. Az OB I-es lebonyolítás alapján legalábbis egyértelmű, hogy az idei szezon eddigi legfontosabb mérkőzése vár a mieinkre. Hogy miért, azt kifejtjük rögvest.

Mindenekelőtt azzal kezdenénk, amit az előzőekben is leírtunk: azzal, hogy a pontvadászat alapszakasza után ugyanúgy folytatódik a szezon, mint tavaly, igenis kulcsjelentősége van minden egyes rangadónak. Ezek alapján ugyanis az első kettő helyezett rögtön az elődöntőbe kerül, míg a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel mérkőzhet meg a maradék két továbbjutó helyért.

Ezek a párharcok az egyik fél hetedik megszerzett pontjáig tartanak, a jelenlegi helyzet alapján pedig arra van a legnagyobb esély, hogy a szezon eddigi „slágerellenfelével” szemben (erre a kifejezésre még visszatérünk) kell kiharcolni a legjobb négy közé jutást. Mindez azt is jelenti, hogy mivel ősszel a Bitskey-uszodában 6-5-ös fővárosi siker született, jelen állás szerint, 3-0-ra vezetnének a zöld-fehérek.

Ezek után három darab forgatókönyv létezik, kezdjük a legrosszabbal! Amennyiben saját uszodájukban is nyerni tudnak a ferencvárosiak, úgy egy esetleges egymás elleni párharcot 6-0-ás előnnyel kezdhetnének, ráadásul hazai környezetben, ami elképesztően nagy esélyt jelentene a továbbjutáshoz. Döntetlen esetén szintén a Fradi kezdhetne otthon, de 4-1-es állásról. Egri diadalnál 3-3-ról startolna a csata, ám annak a csapatnak a pályaelőnyével, amelyik az alapszakasz végén jobb pozícióban zár, ami ebben az esetben jó eséllyel jelentené a mieink kedvezőbb pozícióját.

Ezek tehát a lehetséges forgatókönyvek (na, persze akkor, hogyha tényleg ez a két gárda végez az alapszakasz negyedik és ötödik helyén), most nézzük, milyen előjelekkel és esélyekkel vághatnak neki a rangadónak a felek! Fentiekben már használtuk a „slágerellenfél” kifejezést, ami nem a véletlen műve.

Ősszel négy alkalommal is farkasszemet nézhetett egymással a két rivális, egyszer a bajnokságban, háromszor a Magyar Kupában. Előbbi eredményre már visszaemlékeztünk, de utóbbiakkal kapcsolatosan is hasonlóan szoros meccseket tudunk felidézni. Az MK-negyeddöntő első találkozóját Egerben rendezték (mint ahogyan az egyik selejtezőcsoportot is, amelyen 12-11-es vendég győzelem született), és a nyolc gólig jutó Szilágyi Dorottya vezetésével 12-11-es hazai sikernek örülhettünk. Eztán jött a visszavágó, ahol már az FTC volt a jobb, és miután fél perccel a vége előtt 14-12-re módosult az állás, összesítésben egyetlen pici góllal ugyan, de Béres Gergely együttese jutott a négyes döntőbe.

Ez talán azóta is fáj, mert iszonyúan picin múlott a siker, ráadásul tényleg nüanszok döntöttek a csapatok között. Ez pedig mind a három eddigi meccsre érvényes volt, más dolog, hogy az eddigi utolsó ütközet óta majdnem napra pontosan két hónap telik el, ami azt a kérdést veti fel, ezidő alatt vajon melyik gárda tudott többet fejlődni? – Ez úgy működik, hogy minél többet tudunk együtt játszani, és minél többet dolgozunk, annál jobb teljesítményre lehetünk képesek – erősítette meg abbéli gondolatunkat Biros Péter, a ZF-Eger vezetőedzője, hogy az őszinél akár jobb produkcióra is képesek lehetnek a tanítványok.

– A sok közös edzés és játék révén egyre jobban megismerik a játékosok azt a rendszert, amit preferálnunk kell, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ősszel játszottunk már négy tétmérkőzést a Fradival, ezért jól ismerjük egymást. Ettől függetlenül erre a találkozóra is fel lehet készülni valami újdonsággal, pláne, hogy mindig minden az adott meccsen dől el. Eddig rendben zajlott a felkészülésünk, Szilágyi Dorottya is visszatért a válogatottól, szóval teljes kerettel készülünk. Azt gondolom, mindenki tisztában van a találkozó súlyával, de nem szeretném, ha ez bármiféle nyomást is okozna a lányoknál, mert, ha szigorúan vesszük, ez is csak egy összecsapás a sok közül. Persze, azt azért mindenki tudja, hogy milyen jelentősége van ennek a mostaninak, mert értelem szerint, amennyiben az FTC-vel kell majd játszanunk az elődöntőért, aminek azért jó esélye van, úgy jobb lenne 3-3-mal indulni, semmint 0-6-tal. Mindettől függetlenül tényleg nem szabad túlagyalni ezt a fellépést, a saját játékunkat kell játszanunk. Azt pedig már az ősszel is bebizonyítottuk, hogy közel azonos szintet képvisel a két csapat, úgyhogy jó lenne egy fokkal megint előrébb lépni.


 

A 12. forduló további párosításai:

2019. Január 18., péntek
18.45.: UVSE Hunguest Hotels – Szeged SZTE

Január 19., szombat
11.00.: BVSC-Zugló Diapolo – RB-Tatabánya
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics – Budapesti Honvéd SE 25-4
Szabadnapos: Hungerit Szentes

 

(FOTO: Lénárt Márton, archív)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez