Óriási elismerés: BL-főtáblán vagyunk!

Nem akármilyen sportdiplomáciai sikert könyvelhetett el az Egri Vízilabda Klub, amely férfi csapatának mégsem kell selejtezőt játszania a Bajnokok Ligája főtáblához.


 

Mint derült égből a villámcsapás. Körülbelül így éltük meg azt a telefonhívást, amit Marco Birri, az Európai Úszószövetség (LEN) igazgatója kezdeményezett, és, amit az Egri Vízilabda Klub (EVK) ügyvezető-elnöke, Bárány Attila fogadott.

A beszélgetés tárgyát a 2017/2018-as Bajnokok Ligája jelentette, méghozzá annak főtáblás küzdelme, ahová elméleti alapon még nem biztosította helyét a ZF-Eger férfi együttese. Elméleti alapon, hiszen a LEN-megkeresés pontosan ennek lehetőségéről szólt.

Az eredeti tervek szerint, tizenkét együttes helye már biztos volt a csoportkörben, köztük a francia Olympic Nice-é is, amely alakulat hivatalosan jelezte, visszalép az idei indulástól. Így pedig üres maradt egy szabadkártyás hely. Az eseményeket eddig rekonstruáljuk, innentől Bárány Attila számol be a fejleményekről. – Elsőként keresett meg minket Marco Birri, ez pedig pontosan azt támasztja alá, amiről a csütörtöki sajtótájékoztatón is szó esett, mégpedig, hogy az egri vízilabda ott van a világ élmezőnyében, mind a medencében, mind a parton egyaránt – jelentette ki örömmel az EVK első embere.

– Azt gondolom, ez hatalmas sportdiplomáciai siker számunkra, hiszen nem véletlenül minket kerestek meg elsőként. Nem egy, a visszalépő Nice országában versenyző csapatot, nem egy olaszt, hanem minket, a ZF-Egert. Ezt pedig mindenképpen sikerként kell elkönyvelnünk. Sok szempontból van komoly jelentősége a mostani döntésnek. Egyrészt a jövő heti, budapesti selejtezőn nekünk így nem kell részt vennünk, és izgulni azon, hogy továbbjussunk. Ennek nyilvánvalóan anyagi vonzata is van, mert így a selejtező play-off körében sem kell külföldre utaznunk. Arról nem is beszélve, hogy a főtáblán a Nice helyére, vagyis a B-csoportba kerülünk, tehát elkerülünk egy roppantul költséges barcelonai, és moszkvai túrát. Így ugyanakkor velünk lesz a Szolnok, és a résztvevőként már biztos nyolcas döntős Pro Recco. Saját véleményem egyébként, hogy ez a csoport valamivel könnyebbnek tűnik, mint az A-jelű nyolcas. Ami pedig mindennél lényegesebb a mostani döntésben, hogy a LEN nem csak az idei, hanem a jövő évi Bajnokok Ligájára is megadja nekünk a szabadkártyát, tehát az elkövetkező két szezonban is ott lesz a ZF-Eger neve a legjobbak között.

A szezon első komoly sikerét tehát ezzel már magunkénak is tudhatjuk, és mostantól már azzal is foglalkozhatunk, hogy pontosan mikor és kivel játszanak a fiúk a BL csoportkörében. Nézzünk is szét ezek alapján, kik alkotják majd az egriek nyolcasát!

Elsőként mindenképp a címvédő Szolnoki Dózsa VSC alakulatát emelnénk ki, majd rögtön utána a jövő júniusi Final Eight házigazdáját, az olasz Pro Reccót. A két említett gárdán túl egyelőre három további riválissal számolhatunk még biztosan, a román Steaua Bucurestivel, a holland AZC Alphennel, illetve a német Spandau 04 Berlinnel. A nyolcas mezőny maradék két tagja a selejtezőből érkezik.

Alábbiakban a korábban kialakított program alapján ismertetjük a sárga-kékek főtáblás menetrendjét, amelynek első ütközetét rögtön egy romániai utazás jelenti.


 

A ZF-Eger férfi csapatának 2017/2018-as BL-menetrendje:

1. forduló, október 25.
Steaua Bucuresti (román) – ZF-Eger

2. forduló, november 8.
ZF-Eger – Pro Recco (olasz)

3. forduló, november 29.
A selejtező play-off A-párharcának győztese – ZF-Eger

4. forduló, december 9.
ZF-Eger – a selejtező play off D-jelű párharcának győztese

5. forduló, december 20.
Spandau 04 Berlin (német) – ZF-Eger

6. forduló, január 13.
ZF-Eger – AZC Alphen (holland)

7. forduló, január 24.
Szolnoki Dózsa VSC – ZF-Eger

8. forduló, február 7.
ZF-Eger – Szolnoki Dózsa VSC

9. forduló, február 28.
AZC Alphen – ZF-Eger

10. forduló, március 14.
ZF-Eger – Spandau 04 Berlin

11. forduló, március 31.
A selejtező play-off D-párharcának győztese – ZF-Eger

12. forduló, április 18.
ZF-Eger – A selejtező play-off A-párharcának győztese

13. forduló, április 28.
Pro Recco – ZF-Eger

14. forduló, május 9.
ZF-Eger – Steaua Bucuresti

 

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez