Nyolcas döntő a BL-ben

Nem csak a végjáték, de a főtábla létszáma is megnő a Bajnokok Ligája következő évi versenykiírásában.


 

Már a remekül sikerült budapesti Final Six-et követően is hallani lehetett róla, hogy újabb versenykiírás módosítást tervez az Európai Úszószövetség (LEN) a férfi Bajnokok Ligája következő szezonjában.

Az előzetes híreszteléseket követően, a napokban pedig hivatalossá is vált, megemelik a legrangosabb európai kupasorozat résztvevőinek létszámát. A változás igazából a főtáblát, valamint az ezt követő döntő szakaszt érinti, négy, illetve kettő hellyel kiegészítve a korábbi években megszokottakat.

A lebonyolítás addig tehát nem változik, hogy két selejtező-csoport után egy oda-visszavágós, úgynevezett play-off kör révén lehet bekerülni a legjobbak közé, ahol eddig nyolc együttes helye már biztosított volt a szabad kártya révén. Ez a szám a 2017/2018-as évadban már azonban tizenkettőre növekedett.

A LEN döntése értelmében, a nyolc biztos főtáblás gárda mellé csatlakozott az orosz Dinamo Moszkva, a román Dinamo Bukarest, a holland AZC Alphen, illetve a német Waspo Hannover. A play-off körből érkező további négy alakulattal, ezzel összesen tizenhatan lehetnek ott abban a csoportkörben, amely a végső játszmára kvalifikál.

Mindez azt is jelenti, hogy az eddigi kétszer hatos csoport után kétszer nyolc együttesre osztják a legjobbak mezőnyét. További változás, hogy Final Six helyett, Final Eight, vagyis nyolcas döntőt rendeznek a jövő évi sorozat végén. A megemelkedett létszám ennek értelmében plusz továbbjutó helyekkel jár majd, így tehát mindkét nyolcasból az első négy-négy helyezett verekedheti be magát a negyeddöntőkbe.

Merthogy az is újdonságot jelent, hogy a Final Eight első napján mindenki játszik, így a csoportelsők is már rögtön az első napon vízbe ugorhatnak. A negyeddöntők győztesei az elődöntőben, míg a vesztesei az 5-8. helyért csatázhatnak tovább, szóval a Pro Recco szervezésében 2018. Június elején, Genovában rendezendő nyolcas döntőben nem akármilyen meccsdömpinget láthatunk, remélhetőleg személyesen is.

Addig azonban még először selejtezőt kell játszania a ZF-Egernek. A tavalyi évhez hasonlóan, most is a második kvalifikációs körben csatlakoznak a mezőnyhöz Angyal Dánielék, ahol a négyes csoportból az első kettő pozíció egyikén kell végezni a továbbjutáshoz. Innentől aztán megint jöhet egy oda-visszavágós párharc, hogy aztán követezhessen a főtáblás küzdelemsorozat. Amiért pedig a megemelt létszám még több mérkőzéssel jár, ezért az egész BL-szezon is a szokásosnál korábban kezdődik, a sárga-kékeknek így szeptember végén már nagyon komoly és igen jelentős téttel bíró összecsapásokon kell részt venniük.


 

A 2017/2018-as férfi Bajnokok Ligája már biztos főtáblás mezőnye:
Szolnoki Dózsa-Közgép VSC, Pro Recco (olasz), VK Jug Dubrovnik (horvát), VK Partizan Beograd (szerb), Olympiakosz Pireusz (görög), Spandau 04 (német), Olympic Nice (francia), CNA Barceloneta (spanyol), Dinamo Moszkva (orosz), Dinamo Bukarest (román), AZC Alphen (holland), Waspo Hannover (német).

 

A 2017/2018-as Bajnokok Ligája szakaszainak időpontjai:
• I. Selejtező-kör: 2017. Szeptember 15-17.
• II. Selejtező-kör: 2017. Szeptember 29 – Október 1.
• Selejtező play-off kör: 2017. Október 14. és 18.
• Főtáblás csoportkör: 2017. Október 25 – 2018. Május 9.
• Final Eight: 2018. Június 7-9.

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez