A hiányérzet az előrelépés záloga…1.rész

Annyi minden történt. Olyan eseményekben, élményekben és sok minden egyéb másban gazdag szezont tudhat maga mögött az Egri Vízilabda Klub, hogy Bárány Attila ügyvezető elnökkel szinte alig tudtuk számba venni. Igyekezetünk ellenére sem voltunk képesek mindenre kitérni, de azért sok izgalmas kérdésre választ kaptunk. Olyanokra például, hogy mi minden kell ahhoz, hogy egy ilyen kis városnak, mint Eger, évek óta Európa élmezőnyéhez tartozó klubja legyen? Milyen szerepet játszik ebben az utánpótlás, ami minden szezonban nagyobb hangsúlyt kap? Hová tart a női vízilabda Egerben? Hogyan ítéli meg Biros Péter női szakágvezetői munkáját az első szezonja után? Maradt-e hiányérzete a klubelnöknek a férfiak szereplését illetően? Milyenek az infrastrukturális lehetőségek? Bírjuk-e anyagilag a versenyt? Milyen lesz a folytatás? Kapcsolat a szurkolókkal, szponzorokkal, támogatókkal… A kérdésekből is látszik: önmagában mindegyik egy külön fejezet. Az elhangzottakat megpróbáltuk három részbe sűríteni. Az elsőben elhelyezzük Egert Európa vízilabdás térképén, szó lesz infrastruktúráról, utánpótlásról.

– Hová tehető az egri vízilabda, ha Európa és ezzel együtt értelemszerűen a világ élvonalát tekintjük etalonnak?
– Mindenképpen ott vagyunk az élmezőnyben és ezt nem az elnöki kincstári optimizmusom mondatja velem. Nem önámítás, nem belemagyarázás ez. Mára már ismerősként, mondhatom, barátként tekintenek ránk, bármerre is megyünk. Legyen szó akár a FINA, vagy a LEN vezetőiről, munkatársairól, csakúgy, mint az ellenfelek tisztségviselőiről, játékosairól. Nem kell már magyarázni, hogy kik is vagyunk, nem kell bemutatkoznunk. Bárhol, bármikor szívesen látnak bennünket. Ez nemcsak a felnőtt férfi csapatunk Bajnokok Ligája szereplésének köszönhető – bár kétségtelen, hogy ez a klub úgynevezett zászlóshajója -, hanem sok egyéb másnak is. Emlékeznek még a női Final Four mindenki által kiválónak tartott megrendezésére, annak telt házas lelátóira, élményeire, színvonalára. Utánpótlás csapataink is rendszeresen eredményesen szerepelnek nemzetközi tornákon már évek óta, a legkisebbektől, az ifjúsági korúakkal bezárólag. Tudják, látják, érzékelik, hogy Egerben nagyon szeretik ezt a sportágat, sokat áldozunk rá, és szezonról, szezonra fejlődünk. Tisztában vannak azzal, hogy ebben a városban otthon van a vízilabda, köszönhető a város vezetésének, akik nemcsak kiemelkedő támogatásukról biztosítanak bennünket, hanem valójában magukénak is érzik ezt a sportágat dicső múltjával, jelenével, valamint a fontosnak tartják a jövőjét. Ismerik a ZF Hungária Kft.-t, amelynek neve hosszú évek óta tartó szponzori támogatásuknak köszönhetően összeforrott klubunkkal, csapatainkkal.
– Kezdjük az utánpótlással…
– Előjáróban leszögezném, hogy a dolgok összefüggenek. Azért kell sikeres női-, valamint férfi csapat, hogy az utánpótlásunk évről, évre előbbre léphessen. Olyan példával járnak elől, olyan értéket teremtenek, ami ösztönzőleg hat a gyerekekre. Ma már kétszázhetven utánpótláskorú fiatal vízilabdázik nálunk, s ez a szám azért sokat mondó, mert minden évben növekszik. Szakirányú végzettséggel rendelkező edzők, kiváló szakemberek foglalkoznak minden korcsoporttal. Csak az elmúlt szezonban a legkisebbekhez Rostás Andrea és Szilágyi Péter személyében két, rutinos, nagy tapasztalattal rendelkező szakembert sikerült megnyernünk, hogy érdemi munkát végezhessünk. Így a legfiatalabbakkal már négyen dolgoznak a korábbi edzőkkel Ráski Lillával, Petrovai Pannával együtt. Teszik ezt a gyermekek, a szülők és a szakmai vezetés nagy megelégedésére. Nem egyszer előfordult az is, amikor a programjuk megengedte, hogy olyan példaképek, olimpiai bajnokok, mint például Braniszlav Mitrovics, vagy éppen Hosnyánszky Norbert tartott egy-egy edzést a legkisebbeknek, meghatározó élményt nyújtva ezzel. Említhetném Lőrincz Bálintot is, aki szintén szívesen ment a kicsik közé edzést tartani, hogy közben arról is meséljen, milyen is volt amikor ő, itt Egerben elkezdett vízilabdázni. Arra is volt példa, hogy Biros Péter kétkapuzott az ifikkel, amit megint nem kell magyarázni, hogy milyen jelentőséggel bírt.
– Mint ahogy azt sem kell magyarázni, hogy miért ez a legjobb befektetés…
– Ez egy olyan értékteremtés, ami nemcsak nekünk, hanem az egész magyar vízilabdának jó. Ma már alig találunk olyan OB-I-es klubot, Miskolctól, Kaposvárig, a fővároson át, ahol ne szerepelne Egerben nevelkedett játékos. A már említetteken kívül Holló Tivadar, Gyulavári Zoltán, Tóth Kálmán, vagy a női vonalon Nagy István, Rüll Csaba nagy szakértelemmel végzett munkáját dicséri. Többen közülük, különböző szintű utánpótlás válogatottaknál is dolgoznak. Így többek között Tóth Kálmán, Horkai György szövetségi kapitány mellett, most az ifi válogatott Európa bajnoki felkészítésében segédkezik. Itt utalnék vissza a klub hazai és nemzetközi megítélésére is. Szívesen megtartottuk volna valamennyi itt nevelkedett játékost, így a most távozó Erdélyi Balázst, vagy az elmúlt szezonban eligazolt Zalánki Gergőt. Azonban tudomásul kell vennünk, hogy ez az élet rendje. Ki erre, ki arra veszi az útját, keresi a boldogulását, akár szakmailag, akár anyagilag. Itt van azonban az utánpótlásunknak az óriási szerepe. Mert van egy kiváló szezont maga mögött tudó Lőrincz Bálintunk, egy nagy lépést megtevő Biros Barnabásunk, Csiszár Boldizsárunk, s kopogtatnak a felnőtt csapatban már bemutatkozott még fiatalabbak: Kürti Dominik, Sári András, Melegh Milán, Mata Levente, Magyar Márton. Ugyanúgy támaszkodhatunk női vonalon az Ifjúsági válogatott Miklós Rékára, vagy Hornyák Stella, Kékesi Borira, s ott is jönnek fel a még fiatalabbak is, akik helyt álltak az OB-I-es mezőnyben is. Bátran kijelenthetem, s talán közel is járok az igazsághoz: aki vízilabdázni akar, az Egerben van a legjobb helyen, mert itt kiteljesedhet, minden feltételünk adott ehhez, ami meg még nincs, azon dolgozunk, hogy meglegyen.
– Akarnak ma vízilabdázni a fiatalok?
– Már említettem, hogy minden évben növekszik a létszámunk, aminek nemcsak a fentebb elmondott szakmai szempontok miatt kiemelkedő. Magának a városnak, a ZF-Hungária Kft.-nek is sokat jelent ez. Látják, hogy megtérül a befektetésük, a támogatásuk nem kidobott pénz, ebben az ő szerepük nélkülözhetetlen, megkerülhetetlen. Kötöttünk egy olyan szerződést a Kemény Ferenc Általános Iskolával, aminek értelmében minden gyermeket megtanítunk úszni, az első és a második évfolyamban. Már több mint kétszáz gyerek részese ennek a programnak, akik közül sokan eljönnek vízilabdázni. Erről még egy japán tv társaság is készített agyanyagot. Ki gondolhatta volna, hogy épp a japánokat érdekli ez, ennyire behatóan. A gimnáziumokkal és az Eszterházy Károly egyetemmel is egyre szorosabb a kapcsolatunk, ami azt jelzi, hogy az egri fiatalok körében töretlenül népszerű a vízilabda. Ebben pedig nekünk nagy a felelősségünk, ki kell elégítsük az igényeket, meg kell teremtenünk a feltételeket, ami persze a jól felfogott érdekünk is. Minél több Biros Pétert, Antal Dórát, Erdélyi Balázst, Miklós Rékát szeretnénk a jövő nagy csapatainak adni.
– Hogyan sikerül mindezt követni infrastruktúrában is?
– Ennek a területnek a jelszava a humánerőforrás és az infrastruktúra. Az előzőről már volt szó, de az utóbbi is óriási jelentőséggel bír. Korábban az EKF-el közösen befedtük sátorral a strandi hetes medencét. Tovább kell lépnünk. A TAO forrásokat igyekszünk kihasználni, s egy meleg folyosóval összekötött öltözőépülettel szeretnénk tovább javítani a körülményeket. Pályázunk erre a Hadnagy utca felőli épületre, s ha ezt sikerül megvalósítanunk, akkor már teljesen el lehetne különíteni a téli hónapokban az utánpótlás bázist jelentő medencét a strandtól. Ugyanakkor fejlesztenünk kell itt a világítást is. A Bárány uszoda világításához hasonló berendezést tervezünk, s így az eddigieknél sokkal kulturáltabbak lennének a feltételek. Épül a Bárány uszoda, amit szintén TAO forrásból valósítunk meg. Mondanom sem kell ez a legfontosabb programunk, hiszen már négy éve, hogy kiesett ez a fantasztikus létesítmény. Reményeink szerint hamarosan ezt is birtokba vehetik utánpótlás játékosaink, tovább növelve a lehetőségeket. Megint csak ki kell emelnem az intézményfenntartó városi szerepet, csakúgy, mint a Bitskey Aladár Uszoda vezetésének a szerepét abban, hogy a legkisebbeket behozhattuk a fedett uszodába, amivel jelentős lépést tettünk előre. Kompromisszum készek voltak, segítették a törekvéseinket abban, hogy a meglévő vízfelületet még hatékonyabban használhassuk ki. A nagymedencét több pályára felosztottuk keresztben, köteleket, kapukat vásároltunk, labdafogó hálókat szereltünk fel, hogy a nagyközönséget se zavarjuk. Nem feledkezhetünk meg ugyanakkor a szurkolóinkról sem. Fejlesztettük a hangtechnikát a Bitskeyben, ami már egy mai kornak megfelelő színvonalat biztosít. Ugyan ezt szeretnénk elérni a világítás korszerűsítésével is. Ez már lehetővé tenné, hogy a mérkőzések előtt lekapcsolhassuk a világítást, s a játékosok bemutatása egy fénycsóva kíséretében történhessen, még inkább növelve a mérkőzések nyújtotta élményeket. Szeretnénk növelni a nézőszámot is, megvalósítva azt a beruházást, amit a katasztrófavédelem írt elő ennek érdekében. Fejlesztettük a médiakommunikációnkat is. A szezon előtt készült el az új honlapunk, de nagy népszerűségnek örvend a facebook, az Instagram közösségi oldalaink, csakúgy mint a Youtobe csatornánk. Ezek mind nagyon összetett feladatot jelentő fejlesztések. Pályázatot kell írni, meg kell szerezni a TAO forrást, biztosítani az önerőt, végigkísérni, felügyelni a megvalósítást. Azonban megéri a befektetést, mert látjuk az eredményeket. Ezzel együtt tűzhetünk ki új célokat, így válunk egyre elkötelezettebb szereplőivé ennek a csodálatos városnak. Büszkén olvasunk Eger történelmének jeles lapjairól, ami a vízilabdáról szól, s azon igyekszünk, hogy ehhez méltó módon a legújabb kori történelemnek is részesei lehessünk…

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez