Megint a Szolnok – a bronzért harcolhatunk

Az utóbbi mérkőzés közül most állt a legközelebb a Szolnok legyőzéséhez, de megint nem jött össze a siker, így szombat délután a Pro Reccóval mérkőzhet meg a harmadik helyért a ZF-Eger férfi együttese.


 

Olyan napra keltünk péntek reggel, mint amilyenre még soha: Bajnokok Ligája-döntőért játszhatott ugyanis a ZF-Eger férfi együttese. És ilyen korábban még tényleg nem fordult elő a klub százhét éves történetében.

Úgy is fogalmazhatnánk, olyan területre tévedtünk, amiről semmit sem tudhattunk még. Személyes tapasztalatot legalábbis biztosan nem. Más kérdés, hogy a mieink Final Six elődöntős ellenfelét az a Szolnoki Dózsa-Közgép VSC jelentette, amely gárdával szemben finoman fogalmazva sem jó az idei mérleg.

Ez várt ránk tehát este fél kilenctől, előtte viszont a pénteki programban még két találkozó. Egy nem olyan érdekes, és egy annál inkább. A csalódott csapatok csatáját idén is az ötödik helyért rendezték, ahol egyértelműen a tavalyi ezüstérmes Olympiakosz Pireusz nem tudta még kiheverni a tegnapi kudarcot. A Brescia ugyanakkor talált motivációt az összecsapásban, és végül hárommal nyert.

A nap második mérkőzése már ennél sokkalta több izgalmat ígért. A címvédő Jug Dubrovnik remekül kezdett az idén is nagy esélyes Pro Recco ellen, az olaszok viszont a többszöri mínusz hármas állás után a harmadik negyedben először vezettek a meccsen. Mégis újra elment kettővel a Jug, és innen már nem adta a győzelmet. Hogy mennyire meglepetés a horvátok idei döntője, mindenki döntse el maga, mindenesetre az egyik finalista személye már eldőlt.

A pénteki események záróakkordját, a mindenki által várt Eger-Szolnok magyar derbi hozta, ami a két együttes idei nyolcadik egymás elleni összecsapását jelentette. Az 1:6-os mérleg miatt a papírforma egyértelműen alföldi sikert jósolt, de a BL egy más műfaj, ezért nagyon bíztak a sárga-kék szimpatizánsok a továbbjutásban.

Mindezt a vágyat csak erősítette, hogy ugyanúgy kezdődött a mérkőzés, mint egy napja, Hárai Balázs-góllal. A meccs második egri támadásának utolsó másodperceiben megítélt szabaddobást remekül lőtte a kapuba a világbajnok center. Az első szolnoki találatra a negyed feléig kellett várni, szintúgy, mint az első emberelőnyre is. Az alaposan megjáratott labdát végül Ugo Crousillat vágta a hálóba.

Nem éppen jókor érkező találat, de menni kellett tovább. Mégsem törtek meg az egriek, még akkor sem, amikor Aaron Younger megúszása után ötmétereshez jutott a Dózsa. Főként, hogy Andrija Prlainovics alaposan fölé vágta az ötméterest. Nem így a második oldalon Bedő Krisztián, aki már azután húzott gyönyörűen a kapuba, miután a második szolnoki kiállítást követően kiegészült a rivális (2-1).

Egy negyed után nagyon jól nézett ki a meccs, kár, hogy nem sikerült hasonlóan folytatni. Pedig meg volt rá a lehetőség, hiszen két szimpla, valamint egy páros emberfór is rendelkezésre állt, hogy tovább emelkedjen a szerzett gólok száma. A létszámfölényes helyzetkihasználás viszont gyakorlatilag ott folytatódott, ahol a bajnoki fináléban abbamaradt.

Hátul hiába tett meg mindent a Braniszlav Mitrovics vezérelte védelem, a Tisza-partiak sokkal jobban osztották be helyzeteiket. Andrija Prlainovics előbb az egyenlítést hozta össze, majd a félidő vége előtt először juttatta vezetéshez csapatát (2-3).

Sajnos azt kell mondanunk, ismét itt volt a sansz, amit nem sikerült meglovagolni, és mondhatni, ezzel ellentétesen inkább visszahozni a szolnokiakat. A harmadik játékrész első találata is Cseh Sándor tanítványainak nevéhez

fűződött, de egyébként is sokkal veszélyesebben játszott ekkoriban az ellenfél.

Ezzel már közte kettőnél tartottunk, nem sokkal később pedig már háromnál. Komoly bajba kerültek a mieink, de azért kár lett volna még leírni őket. Kovács Gergő mindenestre próbálta menteni a menthetőt, és rögtön kettőre csökkentette a különbséget. Igazából ezt a lövőkedvet kellett volna átvenniük a sokkal rutinosabb társaknak is, de valahogyan most sem mentek a távoli kísérletek.

Az utolsó negyedben érdekes módon előjött a lövőkedv, és jöttek is már a találatok. Kár, hogy ennyit kellett rá várni. Ettől függetlenül megint kézzelfogható közelségbe került az egyenlítés, hiszen két alkalommal is sikerült mínusz egyre zárkózni.

Két perc maradt hátra és Cseh Sándor Uros Csucskovics kiállítása után kérhette ki utolsó idejét. Mondani sem kell, érkezett megint Andrija Prlainovics, aki 7-5-re alakította az állást. Nem sok lehetőségük maradt az egrieknek, két támadásukból kettő gólt kellett lőniük. Az elsőnél viszont Borisz Vapenszki előbb kapufát lőtt, majd eladta a labdát, amivel gyakorlatilag minden eldőlt.

A Brescia-meccs után a még nagyobb történelmi tett így nem jött össze a ZF-Eger csapatának, amely együttes szombaton a bronzéremért csaphat össze a Pro Recco gárdájával, a Szolnok pedig megkoronázhatja szezonját a Dubrovnik elleni BL-döntőben.

BL Final Six, ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC 5-7, 2017.05.26. (FOTO: Sulyok Erika, Fehér Anna)

BL Final Six, ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC 5-7, 2017.05.26. (FOTO: Sulyok Erika, Fehér Anna)


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Bajnokok Ligája, férfiak, Final Six, elődöntő
ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC
5-7 (2-1, 0-2, 1-2, 2-2)
Budapest, Duna Aréna.
V.: B. Margeta (szlovén), V. Putnikovics (szerb).
ZF-EGER: Mitrovics – Vapenszki, Decker Á., Csuk, Hosnyánszky 1, Hárai 1, Erdélyi. Cs.: Angyal, Csucskovics, Lőrincz B. 1, Kovács Gergő 1, Bedő 1. Edzők: Dabrowski Norbert, Petrovai Márton.
SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Jansik D., Mezei, Vámos, Varga Dénes, Prlainovics 3. Cs.: Crousillat 1, Alekszics, Kis G., Fülöp B., Younger 3. Edző: Cseh Sándor.
Gól – emberelőnyből: 8/1. ill. 11/3.
Kettős emberelőnyből: 1/0. ill. –
Ötméteresből: – ill. 1/0.
Kipontozódott: Jansik D. a 22., Csucskovics a 31. percben.
Az eredmény alakulása: 1-0, 2-1, 2-5, 4-5, 4-6, 5-6, 5-7.

 

Az elődöntő másik mérkőzésén:

VK Jug Dubrovnik – Pro Recco  10-9

 

Az 5. helyért:

Olympiakosz Pireusz – AN Brescia 5-8

 

A budapesti Final Six szombati programja:

2017. Május 27., szombat
15.15.: Pro Recco – ZF-Eger
16.45.: VK Jug Dubrovnik – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC

 

(FOTO: Sulyok Erika, Fehér Anna)

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez