Végre összejött – bent a négyben!!

 

Ahogyan Dabrowski Norbert jólosta, kevésgólos meccsen, 6-4-re verte olasz ellenfelét a ZF-Eger férfi csapata.


 

Végre eljött a régóta várt nagy nap. Csütörtök este megkezdte szereplését a 2016/2017-es Bajnokok Ligája hatos döntőjében a ZF-Eger férfi együttese, de a program szerint, csak a nap második mérkőzésén ugorhatott a Duna Aréna medencéjébe. Tét mellett zajló vízilabda mérkőzésen ugyanis a címvédő Jug Dubrovnik, valamint a tavalyi második Olympiakosz Pireusz avatta az egyébként a vizes világbajnokságra épülő szuper létesítményt.

Két negyedig elég egyértelműen alakult az első negyeddöntő, de a félidei 7-2-es Jug-vezetést követően, a görögök zsinórban lőttek öt gólt, kiegyenlítve ezzel az állást. A nem várt fordulat után mégsem tudott fordítani Teodorosz Vlahosz csapata, ismét a horvátok léptek el, és ez a fór már ki is tartott a végéig.

Az első negyeddöntőt tehát a Dubrovnik nyerte, de már ezt a találkozót is nagyon sok egri szimpatizáns a lelátóról figyelhette. A hétköznapi időpont ellenére, rengeteg sárga-kék ruhába öltöző drukkert lehetett látni az uszoda környékén, különösen az Egri Vízilabda Klub sátra előtt, ahol az előző év Final Six-éhez hasonlóan, most is nagyon sok ajándék és szurkolói relikvia várta az érkezőket.

Amikor aztán fél kilencet mutatott az óra, már minden készen állt a kezdésre. Hogyha telt ház, vagyis közel tizenháromezer néző nem is jött össze a hatos döntő első magyar érdekeltségű meccsére, így is sikerült elérni a tavalyi finálé több mint ötezres határát, és hát, cseppet sem meglepő, hogy a nagy többség egri sikerekért szorított. Bizonyos szemszögből nézve, helyszínen még soha nem szurkoltak ennyien a ZF-Egerért.

A bíztatás pedig el is kélt, hiszen az AN Brescia ellen történelmi diadalra készültek a fiúk. A tétet ugyebár a legjobb négy közé jutás jelentette, amire az egri vízilabdázás történetében (legalábbis a férfiaknál) korábban még nem volt példa. És igazából még arra sem, hogy a BL ezen szakaszában jobban álljanak a mieink.

Márpedig rögtön a találkozó legelején Hárai Balázs maradt üresen öt méterre a kaputól, amit remek lövéssel használt ki. Sajnos azonban nem sokáig mutatott egri előnyt az eredményjelző, mivel az olaszok egy kettős emberfórral, majd egy időkérés utáni szimpla emberelőnnyel át is vették a vezetést. Szerencsére viszont érkezett megint Hárai Balázs, és így az elképesztő ellenszéltől függetlenül is döntetlennél zárult a negyed.

Elképesztő kontrafault csatát hozott egyébiránt a mérkőzés már az első félidőben is, kis túlzással alig láthattunk olyan akciót, amikor ne góllal, vagy támadószabálytalansággal ért volna véget a harminc másodperc. Akárhogy is, egyelőre mindenképp a taljánok kedve szerint alakult a párharc, hiszen Alessandro Nora második találatával megint a kéksapkások álltak jobban.

Csakhogy az idő közben centerré előlépő Uros Csucskovics egy létszámfölényes lehetőség alkalmával egalizált, vagyis ismét minden kezdődhetett elölről. A nagyszünetig nem is változott már az eredmény, megtippelni ugyanakkor, hogy ki nevethet a végén, továbbra is szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt.

Fordulás után nagyon sokáig azt a bizonyos vihar előtti csend érzet lehetett az emberben, mert meglehetősen lelassult a meccs. Érezhető volt, amelyik csapat 3-3-nál be tudja venni ellenfele kapuját, az lélektanilag nagyot léphet a továbbjutás felé. Nos, ezt a bizonyos találatot Kovács Gergőnek sikerült elérnie, tehát ismét a fehér sapkában szereplő gárda állt jobban.

Az egriek ekkoriban komoly előnyre is szert tehettek volna, ám több kecsegtető emberelőnyös lehetőség is hamvában halt el. Érezni lehetett, ez még visszaüthet, és bizony Petar Muslim a harmadik felvonás vége előtt ki is egyenlített. Bosszankodhattunk rendesen, mert komoly sansz veszett el, de nyolc perc még mindig hátra volt, és továbbra is iksznél tartottunk.

Talán ekkor még nem nagyon gondolta volna senki sem, hogy valamelyik csapat el fog tudni menni kettővel a másiktól, de így történt. Borisz Vapenszki szerencsés, és Hárai Balázs harmadik góljával 6-4-re módosult az állás, és még a java hátra volt.

Történt ugyanis, hogy három perccel a vége előtt Petar Muslimot ütésért végleg, de csere nélkül kiállították a játékvezetők, amiért automatikus ötméteres, emellett pedig négyperces emberelőnnyel jöhettek a sárga-kékek. Erdélyi Balázs itt pedig le is zárhatta volna a csatát, csakhogy a büntetőjét Marco Del Lungo nagy bravúrral kivédte.

Maradt így a közte kettő, de még ezzel is nagyon komoly lehetőség előtt álltak a mieink. Mindenki érezte, egy gól biztosan eldönti a találkozót. Egy harminchéttel a vége előtt Dabrowski Norbert időkérésével folytattuk, és itt ki tudtuk jelenteni, hogyha nagyon nagy butaságot már nem csinálnak a kedvencek, megvan a meccs.

És már egyáltalán nem volt benne több butaság, ami azt jelentette, hogy harmadik nekifutásra összejött, túljutott a Final Six első feladatán a ZF-Eger csapata. Mindez azt jelenti, a pénteki elődöntőben a Szolnok ellen akár a Bajnokok Ligája fináléjába is bejuthat a társaság.

BL Final Six, ZF-Eger – AN Brescia 6-4, 2017.05.26. (FOTO: Sulyok Erika, Fehér Anna)

BL Final Six, ZF-Eger – AN Brescia 6-4, 2017.05.26. (FOTO: Sulyok Erika, Fehér Anna)


A mérkőzés jegyzőkönyve:

Bajnokok Ligája, férfiak, Final Six, negyeddöntő
ZF-Eger – AN Bresia (olasz)
6-4 (2-2, 1-1, 1-1, 2-0)
Budapest, Duna Aréna, 6000 néző.
V.: V. Putnikovics (szerb), M. Schwartz (izraeli).
ZF-EGER: Mitrovics – Vapenszki 1, Csucskovics 1, Csuk, Hosnyánszky, Hárai 3, Erdélyi. Cs.: Angyal, Decker Á., Lőrincz B., Kovács Gergő 1, Bedő. Edzők: Dabrowski Norbert, Petrovai Márton.
BRESCIA: Del Lungo – Nora 2, Randelovics, Paskovics 1, Bertoli, Muslim 1, C. Presciutti. Cs.:  N. Presciutti, Ubovics, Guerrato. Edző: Alessandro Bovo.
Gól – emberelőnyből: 9/4. ill. 6/1.
Kettős emberelőnyből: – ill. 1/1.
Ötméteresből: 1/0. ill. –
Kipontozódott: Bertoli a 22. percben.
Kiállítva (végleg, csere nélkül): Muslim a 30. percben.
Az eredmény alakulása: 1-0, 1-2, 2-3, 4-3, 4-4, 6-4.

 

A negyeddöntő másik mérkőzésén:

Olympiakosz Pireusz – VK Jug Dubrovnik 8-11

 

A budapesti Final Six további menetrendje:

2017. Május 26., péntek
17.30.: Olympiakosz Pireusz – AN Brescia
19.00.: VK Jug Dubrovnik – Pro Recco
20.30.:  ZF-Eger– Szolnoki Dózsa-Közgép VSC

Május 27., szombat
15.15.: Mérkőzés a 3. helyért
16.45.: Döntő

 

(FOTO: Sulyok Erika, Fehér Anna)

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez