Történelmet írni…!

 

Amikor tegnap kora délután beléptünk a Duna Arénába, kicsit nehéz volt elhinni, hogy itt másnap Európa legjobb vízilabda együttesei adnak randevút egymásnak. Annyi munkással találkoztunk ugyanis, hogy alig győztük kerülgetni őket. Vagy inkább ők minket. Létráikkal, szerszámos ládáikkal takarító eszközeikkel, kábelkötegeikkel.  Aztán szép lassan tisztult a kép, a kezdésre biztos, hogy minden a helyére kerül.

Megtelt a konferencia terem, ahol a LEN és az MVLSZ tartott közös sajtótájékoztatót. Elmondható, hogy még soha ennyi sajtómunkás nem gyűlt össze a Bajnokok Ligája startjára várva. Kilenc televíziós társaság ötven kamerával közvetít az eseményről és az újságíróknak kijelölt tudósítóállások is mind megtelnek majd. Garantálható tehát, hogy senki, semmiről nem fog lemaradni.

Látványban sem lesz hiány. Hang-, és fénytechnika, kivetítők, óriás LED-falak, ennyi közönségszolgáló technika, eddig még egyetlen uszodában sem üzemelt. Érthető tehát, hogy az utolsó simítások, az hatalmas jövés-menés, izgatott párbeszédek inkább tűntek egy zsibvásárnak, mint a Bajnokok Ligája helyszínének. Aki azonban volt már hasonló eseményen, az tudja, ez ezzel jár és mire a nézők elfoglalhatják helyeiket a lelátón, addigra ebből már semmit nem fognak érzékelni majd.

A kulisszák mögé nagyjából eddig pillanthattunk be, mert a hivatalos sajtótájékoztatót követően lezárták az uszodát. Kora este a mieink, az Olympiakosz gárdájával közös gyakorláson vettek részt. Talán kicsit meglepő, de együtt gyakoroltak előnyös és hátrányos szituációkat. Lehet, hogy abban bíznak, elkerülik majd egymást?

A víz mély, a tér hatalmas. Az előbbi nem igazán a centerek előnye, legalábbis ez derült ki Hárai Balázs röpke nyilatkozatából, míg az utóbbi Braniszlav Mitrovics szerint egyáltalán nem zavaró. „Báne” a sajtótájékoztatón azt mondta, nincs negyeddöntő fóbiája csapatának. Az, hogy eddig kétszer nem sikerült, semmit nem jelent. Egy teljesen új történet kezdődik ma este. Szeretnének egy új fejezetet nyitni az egri vízilabda már eddig is nagyon gazdag történetében. Továbbjutni a Brescián, aztán…

Maguk a játékosok, a szakvezetők, a szurkolók, egy szóval mindenki, győzelmet vár ma este. Csak halkan jegyzem meg, hogy az azért nem lesz egyszerű. Olasz válogatottak mellett olyan légiósok alkotják ellenfelünk csapatát, mint a horvát Petar Muslim, a szerb válogatott Nemanja Ubovics és Sava Randjelovic, vagy éppen a magyar drukkerek előtt is jól ismert montenegrói Vjekoslav Paskovics.

Persze mindent tudunk ellenfelünkről. Dabrowski Norbert elmondta már többször, hogy rendkívül kellemetlen, csapkodós, verekedős, provokálós, amolyan igazi olasz vízilabdát játszanak. Keményen, jól védekeznek, aminek nálunk is alapnak kell lenni. Nem szép és látványos vízilabdát, inkább nagy küzdelmet jósol, a végkimenetel szempontjából pedig kevés gól dönthet.

A Brescia egyébként újoncnak számít ebben a mezőnyben, a tavalyi legjobb hat közül ezúttal a Barceloneta nem volt képes kivívni a részvételi jogot. A taljánok az OSC-vel és a Szolnokkal szerepeltek egy csoportban és harmadikként jutottak a Final Six-be. Az előbbi csapattal szemben két döntetlen, még az utóbbival két vereség a mérlegük a csoportküzdelmek során. Sok jó élményük nincs tehát a magyar csapatokról. Hisszük és bízunk benne, hogy ez az érzésük ma estére tovább mélyül.

Csak kezdődjön már! Villogjanak a fények, dübörögjön a csoda hangtechnika, és a kivetítők, na meg az ötven kamera a győztes egri gólt ismételgesse. Az újságírók meg azt röppentsék szerte a világba, hogy a ZF-Eger csütörtök este történelmet írt! Igen, így legyen! Ahhoz azonban, hogy ezek a vágyak teljesülhessenek, még néhány mankóval járó órát várni kell…


 

A budapesti Final Six menetrendje:

2017. Május 25., csütörtök
19.00.: Olympiakosz Pireusz – VK Jug Dubrovnik
20.30.: ZF-Eger – AN Brescia

Május 26., péntek
17.30.: Mérkőzés az ötödik helyért
19.00.: Olympiakosz/Dubrovnik – Pro Recco
20.30.: ZF-Eger/Brescia – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC

Május 27., szombat
15.15.: Mérkőzés a 3. helyért
16.45.: Döntő

 

(FOTO: Fenyves Balázs)

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez