A Final Six felnőtt mezőnye mellett idén is szóhoz juthatnak a fiatalok. Az idei Final Kids-en tizennégy csapat, köztük a ZF-Eger 2002-es korosztályú együttese szerepel.


 

 A Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolítási formája idén ünnepli negyedik évfordulóját, tehát a Final Six, mint fogalom, negyedik alkalommal szerepel a legrangosabb európai kupasorozat záró eseményeként.

Hároméves már a Final Kids elnevezésű gyermek torna is, ami két szezonnal korábban Barcelonában debütált. Az esemény lényege, hogy a felnőtt hatos döntő résztvevőinek előre meghatározott korosztályú utánpótlás együttese is ott lehessenek a helyszínen, és, ha már ott vannak, egy külön torna keretén belül megmérkőzzenek egymással.

Harmadjára rendeznek tehát Final Kids-et, és a ZF-Eger fiú gyermek csapata idén harmadik alkalommal részt is vesz rajta. – Ebben a szezonban a 2002-es és fiatalabb születésűek lesznek ott a tornán, vagyis a Petrovai Márton által irányított Országos Utánpótlás Bajnokságban szereplő gyermek társaságunk – válaszolt Gyulavári Zoltán, amikor megkérdeztük, klubunkat, mely alakulat képviseli majd a három nap során. – Petrovai Marci vezeti most is a fiúkat, de mivel szerencsére lesz dolga a felnőtt Final Six-en is, ezért én leszek a segítője. Amikor ő nincs, akkor fogok meccselni – folytatta a tréner.

Mérkőzésből pedig akad nem is egy, hiszen összesen tizennégy gárda jelentkezett a 2017-es versenyre. Ami a mezőnyt illeti, kilenc magyar, két spanyol, valamint egy-egy horvát, görög, és olasz együttes teheti tiszteletét a két helyszínen. Érdekesség, hogy a Final Six-be jutók közül a Pro Recco, a Brescia, és az Olympiakosz Pireusz egyáltalán nem hoz magával utánpótlás csapatot…

A nagyobb számú jelentkezésre való tekintettel, a szervezők a felnőtt hatos döntő színhelyén, a Duna Arénában, illetve a BVSC Szőnyi úti uszodájában bonyolítják le a Final Kids-et. Előbbi létesítményben a bemelegítő-, és a versenymedencében zajlanak majd a küzdelmek, a csoportmeccseket követően, immáron egyenes kieséses rendszerben.

Nem sok hibalehetőség lesz ugyanakkor már a csoportokban sem, hiszen csak az első helyezettek jutnak be az elődöntőbe. A másodikok az 5-8. helyért, míg a harmadikok a 9-12. pozíciókért versenyezhetnek. Annál a két csoportnál, ahol négy együttes szerepel, ott az utolsók rögtön helyosztót játszhatnak majd egymással a záró napon.

Na, de akkor ennyit a lebonyolításról, nézzük, az egri fiatalok kikkel csaphatnak össze! A viszonylag kevés külföldi csapat ellenére, meglehetősen változatos lesz a sárga-kékek négyese, ahol a mieink mellett a horvát Jug Dubrovnik, a spanyol CNA Barceloneta, valamint a Kaposvári VK szerepel majd.

Ebben a korosztályban sem jellemző még nagyon a nemzetközi megmérettetés, ezért érthetően nem sok mindent tudunk mondani a Jugról és a Barcáról. Viszont az Országos Utánpótlás Bajnokságban idén már kétszer is megmérkőzött a társaság a somogyiakkal, ahol eddig felemás a mérleg.

Kaposváron csak az ötméteresek döntöttek a négy negyed után kialakult 13-13-as állást követően, az összesen kilenc találatig jutó Lőrincz Ákos irányította egriek viszont nem tudták megnyerni a meccset. Nem úgy a május 5-i, Bitskey-uszodában rendezett visszavágón, ahol az ötgólos Gólya Noel vezette hazaiak 13-7-re nyertek.

– Azt már most biztosan el tudom mondani, hogy a keret minden egyes tagjának játéklehetőséget szeretnék biztosítani, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég – tekintett kicsit előre már az eseményre Petrovai Márton edző, amikor a csapat összetételéről érdeklődtünk.

– Tizennégy játékost kellett kijelölnöm a tornára, és már meg is van a névsor, ezek szerint pedig Bene Gábor, Ádám Attila, Gál Patrik, Kürti Márton, Elek Roland, Keszthelyi Attila, Lőrincz Ákos, Kovács Levente, Gólya Noel, Lakatos Áron, Hajdu Botond, Tymcyna Máté, Vajda Zakariás és Pável Zsolt lehet ott a budapesti Final Kids-en. Én személyesen egyébként nagyon jó dolognak tartom ezt a versenyt, mert egyrészt így a sportág krémjét, a Final Six összes mérkőzését személyesen nézhetik meg a gyerekek, amiből sokat tanulhatnak és láthatják, hova lehet eljutni, másfelől pedig egy erős tornán vehetnek részt játékosként, megmérettetve magukat külföldi csapatok ellen is. Biztosan nagy élmény lesz ez a fiúknak, pláne, hogy abban a medencében is játszhatnak majd, ahol szombaton a BL döntőjét is rendezik majd. Szeretnénk jól szerepelni, de jól is érezni magunkat, bízom benne, mindkettőre lesz lehetőségünk.


 

A 2017-es Final Kids csoportbeosztása:

A-csoport: CN Barcelona (spanyol), NC Vouliagmeni (görög), Szegedi Vízipóló Suli, II. Kerület

B-csoport: VK Jug Dubrovnik (horvát), CNA Barceloneta (spanyol), ZF-Eger, Kaposvári VK

C-csoport: RN Savona (olasz), OSC, Szolnoki Dózsa-Közgép VSC

D-csoport: Honvéd-UVKSE, FTC, BVSC

 

A Final Kids programja:

1. nap, 2017. Május 25., csütörtök, Szőnyi út
08.00.: ZF-Eger – Kaposvár
09.15.: BVSC – FTC
10.30.: Kaposvár – Barceloneta

Duna Aréna, bemelegítő medence
08.15.: Barcelona – Vouliagmeni
09.30.: Savona – OSC
10.45.: Barcelona – II. Kerület
12.00.: Szolnok – Savona
13.15.: Vouliagmeni – Szeged
15.45.: Szeged – II. Kerület

Duna Aréna, versenymedence
13.30.: ZF-Eger – Jug Dubrovnik
14.45.: Honvéd – FTC

 

2. nap, május 26., péntek, Szőnyi út
08.00.: OSC – Szolnok
09.15.: BVSC – Honvéd
10.30.: Szeged – Barcelona

Duna Aréna, bemelegítő medence
08.15.: Jug Dubrovnik – Kaposvár
09.30.: Barceloneta – ZF-Eger
10.45.: II. Kerület – Vouliagmeni
12.00.: Jug Dubrovnik – Barceloneta
13.15.: Elődöntő (B1 – D1)
14.30.: Elődöntő (A1 – C1)

Duna Aréna, versenymedence
12.15.: 5-8. helyért (A2 – C2)
13.30.: 5-8. helyért (B2 – D2
14.45.: 9-12. helyért (A3 – C3)
16.00.: 9-12. helyért (B3 – D3)

 

3. nap, május 27., szombat, Duna Aréna, bemelegítő medence
08.15.: Mérkőzés a 13. helyért
09.30.: Mérkőzés a 11. helyért
10.45.: Mérkőzés a 9. helyért
12.00.: Mérkőzés a 7. helyért

Duna Aréna, versenymedence
11.00.: Mérkőzés az 5. helyért
12.15.: Bronzmérkőzés
13.30.: Döntő

 

(FOTO: waterpolo.hu, Madar Dávid + Fehér Kálmán, archív) 

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez