Oda a pályaelőny

Ami az elmúlt időszakban működött, az most becsődölt, tizenhárom kapott góllal pedig nem lehet legyőzni a Szolnokot.


 

Hát elkezdődik! Nagyjából mindenki így lehetett néhány perccel az E.ON férfi OB I-es bajnoki döntő első mérkőzését megelőzően. Ami fociban manapság egy Barca-Real, az vízilabdában a ZF-Eger – Szolnok. És ezt most tényleg nem az elfogultság mondatja velünk.

Komoly csata kezdődött el tehát hétfő délután, gyakorlatilag olyan, amilyet egy esztendeje fejezett be egymás ellen a két finalista. Akkor a Dózsa 3-2-es sikerével ért véget az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc, de akkor az alföldiek élvezhették a pályaelőnyt. Most azonban a mieink, és hát egyáltalán nem biztos, hogy nem ez számít majd a végelszámolásnál.

A döntő első meccsét május elsején rendezték, és hazai részről mindenki bízott is a majálisban, amit egyértelműen az előny megszerzése jelentette volna. Dőltek is az emberek a Bitskey-uszodába, borítékolható volt a fergeteges hangulat. Hát még milyen lett volna, hogyha az első ráúszás megnyerését követően, az első fórt rögtön belövik a hazaiak.

A vezető találat azonban Vámos Márton nevéhez fűződött. Sokáig aztán semmi, mindkét védelem fegyelmezetten őrizte az ellenfelet, jó hat perc után viszont csak összejött az első hazai találat Decker Ádám emberelőnyös húzása révén. Az első igazi hangorkánt pedig ekkor hallhattuk, vagyis hallhatták vélhetően a közeli strand medencéiben fürdőzők, olyan erejűnek bizonyult ugyanis a gólöröm.

Ennek ellenére sem örülhettünk a játékrész végén, mivel a szolnokiak második létszámfölényes lehetőségüket is gólra váltották. Igazából ezen a téren nagyon bekezdtek a vendégek, az első három emberfórjukat egyaránt gólra váltották, és hogyha nem lett volna ezek között a Bedő Krisztián által kiharcolt, és Borisz Vapenszki által értékesített büntető, akkor a mínusz egyes hátránynál is nagyobba kerülhettek volna a sárga-kékek.

Szépen lassan megérkeztünk az első félidő hajrájához is, amit Uros Csucskovics tett emlékezetessé. A montenegrói válogatott pólós remek lábtempóját villantotta meg, amikor addig tartotta öt méteren a labdát, amíg el nem süllyedt előle mindenki, hogy aztán a félig-meddig üresen maradó kapuba találjon.

Harmadjára is egyenlítettek ezzel az egriek, és a szünet előtt akár a vezetést is átvehették volna, hogyha belövik harmadik emberelőnyüket. Csakhogy még a lövésig sem sikerült eljutni, így maradt 3-3 az állás. Ennél tehát nem is állhattunk volna szorosabban féltávnál, óriási csatára lehetett számítani a folytatásban is.

A lehető legrosszabbul kezdődött a harmadik negyed, újabb szolnoki találattal. Varga Dénes nagy gólt tapasztott a jobb felsőbe, de szerencsére a válasz sem váratott sokat magára, Hárai Balázs húzott közelről a hálóba. És még csak most következett a találkozó addig legvitatottabb ítélete.

Történt ugyanis, hogy egy szolnoki fórt ugyan eljuttatott a hálóba Aaron Younger, de nem adták meg a találatot. A vendég kispad mégis azt hitte, gyorsan cseréli is kívánt, Mezei Tamás ugrott a vízbe, ami ötméterest ért. Nem kis tanakodás előzte meg a szabályok szerint jogos ítéletet, amit végül Erdélyi Balázs vágott a kapuba (5-4).

Mondhatnánk ennél a pontnál, hogy komoly lélektani előnybe kerültek a mieink, csakhogy nem így történt. Először Kis Gábor kiharcolt büntetőjét értékesítette Varga Dénes, majd Aaron Younger lőtt immáron szabályos gólt, végezetül Vámos Márton bombázott hatalmas erővel, először plusz kettőhöz juttatva ezzel Cseh Sándor alakulatát.

Baj volt, és érkezett is Dabrowski Norbert időkérése. No meg utána Uros Csucskovics második találata. Ám még mielőtt kezdtünk volna ismét tűzbe jönni, Kis Gábor intézett el még egy ötöst, amit Varga Dénes ezúttal sem rontott el (6-8). Mondhattuk tehát az utolsó ráúszást megelőzően, hogy kezd baj lenni, de még mindig nem volt vége a meccsnek.

Csak néhány perccel később. A Szolnok ugyanis gyorsan berámolt három gólt az utolsó negyed elején, 11-6-os állásnál pedig még a legoptimistább egri drukkerek sem bízhattak már a fordításban. Szorosabbnak indult, izgalmasabb végjátékot reméltünk, de fájó módon a címvédő minden hibáját kihasználta a ZF-Egernek. Így pedig előnybe került a három nyert meccses csatában, akárcsak egy éve. Folytatás péntek, a Tisza partján…

ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC 7-13, döntő 1. meccs, 2017.05.01. (FOTO: Fehér Kálmán)

ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC 7-13, döntő 1. meccs, 2017.05.01. (FOTO: Fehér Kálmán)


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

E.ON OB I., férfiak, döntő, 1. mérkőzés
ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC
7-13 (1-2, 2-1, 3-5, 1-5)
Eger, Bitskey-uszoda, 1224 néző.
V.: Bene P., Molnár P.
ZF-EGER: Mitrovics – Lőrincz B. 1, Angyal., Csuk, Vapenszki 1, Hárai 1, Erdélyi 1. Cs.: Decker Á. 1, Csucskovics 2, Hosnyánszky, Kovács Gergő, Bedő, Biros B.  Edzők: Dabrowski Norbert, Petrovai Márton.
SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Jansik D., Mezei, Vámos 3, Varga Dénes 5, Prlainovics 1. Cs.: Crousillat, Alekszics, Younger 2, Kis G. 1, Fülöp B. 1. Edző: Cseh Sándor.
Gól – emberelőnyből: 9/3. ill. 9/6.
Kettős emberelőnyből: 2/1. ill. –
Ötméteresből: 2/2. ill. 3/3.
Kipontozódott: Csucskovics a 27., Younger a 28., Decker Á. a 29. percben.
Kiállítva (végleg cserével): Mezei a 19., Lőrincz B. és Prlainovcs a 32. percben.
Az eredmény alakulása: 0-1, 1-2, 2-3, 3-4, 5-4, 5-7, 6-7, 6-11, 7-13.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban 1-0, a Szolnok javára.

 

(FOTO: Fehér Kálmán)

Kövess minket Instagramon

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez