Pocsék nap, elúszott a kupa…

Nem a mi napunk volt, sem elől, sem hátul nem tudta felvenni a versenyt a Szolnokkal, így leszorult a Magyar Kupa trónjáról a ZF-Eger együttese.


 

ZF-Eger, avagy a Szolnok ötödjére? Ez lehetett a vasárnap slágerkérdése a fővárosi Tüske-uszodában, ahol a két említett csapat főszereplésével rendezték a Benu férfi Magyar Kupa 2016-os fináléját.

Két négyszeres győztes mérhette tehát össze erejét az előző esztendő kiírásához hasonlóan, amikor a hazai környezetben szereplő egriek ötméterespárbaj során hódíthatták el a serleget. Nyilvánvalóan ezúttal is aláírtunk volna hasonló forgatókönyvet, még, ha az nem kevés (újabb) ősz hajszálat is eredményezett volna.

A szombati elődöntők után sem telt meg a Final Fournak helyszínt biztosító létesítmény, a döntőre viszont már többen érkeztek, így természetesen a sárga-kék szimpatizánsok is szép számban jelentek meg.

Ahogyan várható volt, hatalmas harc jellemezte az összecsapást már az első másodpercektől kezdve. Az alföldiek szorosat védekeztek, és ez láthatóan nem nagyon ízlett a fehér sapkásoknak. A másik oldalon sem nagyon szaporáztak azért olyannyira a gólhelyzetek, így elég sok időnek kellett eltelni ahhoz, hogy először rezdüljön valamelyik háló.

Az első találatot mindenesetre Varga Dénes tudhatta magáénak, miután a harmadik emberelőnyös lehetőség lejárta után a bal felsőbe tálalt. Ebben a negyedben a mieink is háromszor szerepelhettek emberfórban, nyolc perc alatt viszont egyedül Borisz Vapenszkinek sikerült eltalálnia a kaput, ám Nagy Viktornak ez nem okozott gondot.

Egy felvonás nem volt elég arra, hogy egri részről megtörjön a jég, a második etap első akciójából viszont Hosnyánszky Norbert végre megszerezte a lélektanilag nagyon fontos egyenlítő találatot. Más kérdés, hogy mégis rosszul folytatódott a meccs a címvédő számára, rögtön érkezett ugyanis Milan Alekszics (kétszer is), majd Andrija Prlainovics és Vámos Márton, máris néggyel lógott meg a bajnok (1-5).

Ez pedig igencsak komoly hátrányt jelentett ezzel a Szolnokkal szemben. Nem nagyon maradt más választás mégsem, menekülni kellett előre, az első pici lépést pedig Erdélyi Balázs tette meg egy értékesített büntetővel. A félidő utolsó másodpercében aztán még Lőrincz Bálint is hozzátett egyet, így féltávnál mínusz kettőnél tartottunk.

„Lütyő” találata hihetetlenül kellett azért, hogy a térfélcserét követően is elhiggye az Eger, van keresnivalója, de a hátsó alakzatot a lehető leggyorsabban helyre kellett tenni. Ehhez képest ismét Vámos Márton szánta rá magát lövésre, a rövid oldal pedig megint levédetlen maradt.

Mint nem sokkal később kiderült, balkezes párbaj kezdődött el, hiszen szintén elég messziről, nem lehetett megakadályozni Borisz Vapenszkit a gólszerzésben, ismét kettő állt így különbségként az eredményjelzőn. A játékrész utolsó percében aztán elég érdekes szituációknak lehettünk szemtanúi. Előbb egy vitatható kettős hátrányt szenvedett el az Eger (Alekszics két méter körül húzott a kapuba), majd Kovács Gergővel szemben maradt el egy ötméteres.

Akárhogy is, közte háromnál, nyolc minutummal a vége előtt, egyre nagyobb bravúrt jelentett volna visszajönni a meccsbe. Amikor aztán Aaron Younger ismét négygólosra növelte csapata előnyét, már nem sokan hittünk abban, hogy összejöhet a címvédés és bizony, a hátralévő időben nem is nagyon maradt rá lehetőség.

Két év után ezzel újból a Szolnoki Dózsa-Közgép VSC kezébe került a Magyar Kupa, a ZF-Eger pedig ezüstérmesként zárta a 2016/2017-es sorozatot. Javítani a friss kupagyőztessel szemben december 27-én lehet, amikoris a fővárosi Szőnyi úton a Magyar Szuperkupáért csaphat össze egymással ugyanez a két együttes.

Benu MK-döntő, ZF-Eger – Szolnok 4-10, 2016.12.18. (FOTO: Sulyok Erika)

Benu MK-döntő, ZF-Eger – Szolnok 4-10, 2016.12.18. (FOTO: Sulyok Erika)

Mestermérleg:

Cseh Sándor: – Szenzációsan játszottunk, főleg a védekezésünk volt fantasztikus, és sokáig jól is támadtunk. Az utolsó negyedben már direkt lassítottuk a játékot, s még így is tíz gólt lőttünk. Vannak ilyen napok, amikor egy csapatnak ennyire jól megy, fantasztikus érzés döntőt nyerni, büszke vagyok az együttesre. Mi szereztük meg a vezetést, ami lélektani előnyt jelentett, a harmadik negyedtől pedig látszott, hogy megnyerjük a mérkőzést. Ez az ötödik döntőm, ebből négyet megnyertem, olyan ez, mint amikor egy gyerek felkel, és várja a nagy napot. Ennél boldogabb nem is lehetnék most.

Dabrowski Norbert: – Az ilyen helyzetekben minden összefügg egymással. Agresszívabban lehet csak szorost védekezni, így rövidebb ideig kell zónázni, és még mondhatnám tovább a példákat, a lényeg, hogy a Szolnok minden játékelemben gyorsabb, frissebb volt nálunk. Ezt tudtuk a meccs előtt is, ameddig bírtuk szusszal, igyekeztünk. Támadtunk azért, hogy feljöjjünk egy gólra, nem sikerült, az volt az utolsó szalmaszál, amibe belekapaszkodhattunk volna.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Benu Magyar Kupa, férfiak, döntő
ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép VSC
4-10 (0-1, 2-4, 2-2, 0-3)
Budapest, Tüske-uszoda, 800 néző.
V.: Dr. Molnár T., Molnár P.
ZF-EGER: Mitrovics – Lőrincz B. 1, Decker Á., Csuk, Hosnyánszky 1, Hárai, Erdélyi 1. Cs.: Vapenszki 1, Bedő, Kovács Gergő, Kürti, Csucskovics. Edzők: Dabrowski Norbert, Petrovai Márton.
SZOLNOK: Nagy V. – Gocsics 1, Jansik D., Varga Dénes 1, Vámos 2, Mezei, Prlainovics 1. Cs.: Hangay Z., Alekszics 3, Younger 2, Kis G., Fülöp B. Edző: Cseh Sándor.
Gól – emberelőnyből: 10/2. ill. 10/3.
Kettős emberelőnyből: – ill. 1/1.
Ötméteresből: 1/1. ill. –
Kipontozódott: Lőrincz B. a 31., Decker Á. a 32. percben.
Kiállítva (végleg cserével): Prlainovics a 22., Csuk a 29. percben.
Az eredmény alakulása: 0-1, 1-1, 1-5, 3-5, 4-6, 4-10.

 

(FOTO: Sulyok Erika)

Kövess minket Instagramon

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez