Ma lenne 75 éves Pócsik Dénes

                                                                                                                                                                                                                                                                                

Minden idők legnagyobb lövőerejű bombázója, Európa-, olimpiai bajnok vízilabdázó, az Egerhez örökké hű Pócsik Dénes ma, azaz március 9-én lenne 75 éves. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a sírjánál a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék és Hagyományőrző Bizottsága, valamint a Magyar Olimpiai Akadémia szervezésében. A család tagjain kívül ott volt  többek között dr. Jakabházyné Mező Mária a MOA főtitkára, dr. Gémes György a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság vezetője, Győr Béla a MOB és a MOA Tanács tagja, dr. Halmos R. Péter aki a Magyar Vízilabda Szövetséget képviselte, s tiszteletét tette a nagy előd sírjánál Bárány Attila az Egri Vízilabda Klub elnöke is.

           

Egerben mindenki ismerte és ismeri Pócsik Dénest. Ha másképp nem, akkor hallomásból szerzett tudomást a nagy bajnokról. Kevesen tudják viszont, hogy kiváló mellúszóként tűnt fel 1957-ben, 200 méteren országos ifjúsági bajnokságot is nyert. Hamar megmutatkozott azonban kivételes tehetsége vízilabdában, s már 1960-ban szerepelt Laky Károly szövetségi-kapitány válogatottjában. Két évre rá már Európa-bajnokságot nyert Lipcsében, 1964-ben pedig Tokióban az olimpiai aranyat is a nyakába akasztották. A mexicói olimpián bronz, majd a münchenin 1972-ben, ezüstérmet nyert és lett teljes az olimpiai éremkollekciója.

         

Egerben sokáig játékosedzőként, majd szakosztály-igazgatóként tevékenykedett. Szintén 1972-ben érte el egri játékos pályafutása legnagyobb sikerét – amikor már ő volt a csapat edzője is -, megnyerték a Magyar Népköztársaság Kupát. Bár Egerhez mindig hű maradt, de dolgozott a kuvaiti válogatott élén, valamint hét éven keresztül a holland válogatottat is vezette. Ha itthon volt rá szükség azonnal hazatért, de tudta, hogy a saját neveltjei mint Pozsgay Zsolt, vagy éppen Gyulavári Zoltán az ő munkásságát, az ő útmutatásait követik távollétében is. Biros Petit úgy igazolta le annak idején látatlanban, hogy maximálisan megbízott Gyulavári Zoltán és Kelemen Attila szakértelmében. Telefonon diktálták neki az azóta háromszoros olimpiai bajnok paramétereit, mire ő azt mondta: azonnal igazoljátok le!

         

Aztán Ausztráliába vezetett az útja, ahol szintén rendkívül megbecsülésnek örvendett, mindenekelőtt az utánpótlás nevelésben végzett eredményes munkájának köszönhetően. Azt, hogy ma Egert vízilabdázásunk világhírű fellegváraként emlegetik nagyrészt neki köszönhető. Ő építette tovább az alapokat, egyengette a sportág egri útját 2004-ben gyógyíthatatlan betegségben bekövetkező haláláig.

   

A sírjánál elhelyezett megemlékezés virágai, sportolói, emberi nagyságának felidézése üzenet a mának, s a jövőnek: hagyományaink a legnagyobb értékeink. Tudják, ismerik ezt a maiak is, akik méltó módon képviselik, s viszik tovább Pócsik Dénes hagyatékát…

    

      

   

   

   

   

   

(FOTO: Szántó György)

Kövess minket Instagramon

Mondja el a véleményét

ÍRJON NEKÜNK

0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez